Üzemeltetetési szakmai nap – 2018. június 13. (Kärcher Hungária Kft.)

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), üzemeltetési témájú szakmai napot szervezet, amelynek keretében a logisztikai létesítményeket érintő, az üzemeltetők napi életére érdemi ráhatással bíró témákban (hatékonyság, költségcsökkentés, optimalizálás, jó megoldások stb,) voltak előadások, gyakorlati bemutató. Szakmai napon 15 fő vett részt, különböző cégektől.

Előadások összefoglalója:

Miért érdemes professzionális tisztítási technológiákat használni, hol éri meg (számok, megoldások, esettanulmány jelleggel)? Juhász Tamás ügyvezető, Kärcher Hungária Kft.

Előadás letölthető innen

A cég 1935-től működik mint családi vállalkozás. 2010-ben volt egy jelentős stratégia váltás, amelynek eredményeként mind az értékesített termékek darabszáma, mind a bevételek tekintetében egy igen jelentős ugrás történt. Ezt a lendületes fejlődést az eredményezte, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az innovációba és a kutatásokba. Mintegy 900 fejlesztő mérnököt foglalkoztatnak, akik eddig több mint 1.600 szabadalmat jegyeztettek be.

Az ipari tisztító gépekhez saját maguk fejlesztik a tisztítószereket az optimális tisztító hatás elérése érdekébe. A tiszta és megfelelően kialakított felületű ipari padlós helyeségekben – logisztikai- és termelő létesítményeknél – 20-30%-kal kevesebb áramra van szükség ugyanazon fényhatás elérésére. Itt fut össze a gondos tervezés és körültekintő kivitelezésbe fektetett nagyobb hozzáadott értékű munka eredménye, ami beruházási oldalon adott esetben egy kicsit nagyobb egyszeri összeget jelent, de később az üzemeltetésnél, sok éven keresztül látható megtakarítást hoz.

Várhatóan a 2019-s év közepétől már a magyar piacon is elérhető lesz a nem régen kifejlesztett automata takarítógép rendszerük, amely teljesen önállóan képes tevékenykedni, emberi beavatkozás nélkül (saját magát megtölti, üríti, a raktárban lévő akadályokat kikerüli).

 

LED-s világítás költségtakarékos megoldásai (megoldások, számok, esettanulmány jelleggel). Breza József ügyvezető, Innorain Kft.

Előadás letölthető innen

A LED-s világítás egy nagyon fiatal rendszer, ugyanakkor nagyon dinamikusan fejlődik. Egy 5 évvel ezelőtti állapothoz képest mind élettartamban (30-50.000 üzemóra is lehet), mind teljesítményben (100-160 Lumen/W), mind árcsökkenésben (5-8.000 Ft-os égő ma már 1.000 Ft) igen jelentős a fejlődés. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a piacon még nagy számban jelen vannak a régebbi technológiát képviselő LED-s megoldások, amelyek jellemzői: a rövidebb élettartam, kisebb teljesítmény, nagyobb fényveszteség. Természetesen ezek ára lényegesen kevesebb, mint a korszerűbb technológiát képviselő új fejlesztésű LED-k. A különbséget többnyire csak szakemberek tudják megállapítani. Ez pedig egyenese eredményezi a kevésbé tájékozott, jóhiszemű vásárló átverési lehetőségét – sajnos ez napi szintű probléma.

Az itt bemutatott megoldásokkal, attól függően, hogy régi higanygőzös lámpákat kellett lecserélni, vagy egy nem régen felszerelt LED-s világítást (viszonylag olcsó volt amikor felszerelték és mára, a fényerősségének jelentős részét elveszítette – 3 év alatt) kellett modernizálni, a megtakarítás értéke 80%-30% között mozgott. Mindezek mellé a szolgáltató ad egy finanszírozási csomagot is, amit a megtakarításból lehet finanszírozni akár olyan módon is, hogy a megrendelőnél is marad egy látható különbség a korábbi áramfogyasztáshoz képest. Így a megrendelő nem kell saját beruházási forrást erre fordítson és még az áram fogyasztása is kevesebb lesz. A finanszírozási időszak kifutása utána, az egész megtakarítás a megrendelőnél van. Ha nagyon régi a világítási rendszer, akkor lehetséges az éven belüli megtérülés is, de inkább a 2-3 éves megtérülések a jellemzők, a rendszer élettartama 10-15 év. Érdemes ezzel foglalkozni!

Egy konkrét példa a megtakarításra:

megtakarítás

A grafikon egy konkrét 11,6 M Ft-os beruházást ábrázol, ahol a havi megtakarítás 409 000 Ft, a tartósbérlet díja pedig a futamidő függvénye:

36 hónapos törlesztés esetén 360.548 Ft a havi bérleti díj, 48.151 Ft pedig a plusz ami az ügyfélnél marad havonta, az eredeti havi költséghez képest.

48 hónapos törlesztés esetén 290.000 Ft a havi bérleti díj, 118.699 Ft pedig a plusz ami az ügyfélnél marad havonta, az eredeti havi költséghez képest.

60 hónapos törlesztés esetén 245.000 Ft a havi bérleti díj, 163.699 Ft pedig a plusz ami az ügyfélnél marad havonta, az eredeti havi költséghez képest

 

500 mWh-s mini naperőművek telepítési lehetőségei lapostetős ipari épületekre – esettanulmány jelleggel, számokkal. Miért érdemes ilyen irányban gondolkodni? Madarász András kereskedelmi igazgató, Goodwill Consulting Kft.

Előadás letölthető innen

Kapcsolodó hitel konstrukció letölthető innen

Az EU-ban, a megújuló alapú energiatermelést kvótákkal szabályozzák, a rendszerszinten kezelhetetlen túltermelések elkerülése érdekébe. A logisztikai/ipari létesítményekben jelentős mértékű a lapostetős megoldású épület, ezen tető felületek nagyon nagy többségükben kihasználatlanok. A statikailag megfelelő szilárdságú lapos tetők lehetőséget adnak napelemes energiatermelésre. A tetőre szerelhető napelemes minierőművek (500 kWp-ig) tekintetében kettő irányba érdemes gondolkodni: egyik a saját célú áramtermelés, amikor is a saját áramfogyasztásomat akarom az így megtermelt árammal csökkenteni, a másik lehetőség, amikor a KÁT-METÁR rendszerbe betermelő minierőművet működtetünk. Ez utóbbi esetben a megtermelt áramat 100%-be beadjuk a közösbe és ezért államilag garantált, inflációt követő díjat kapunk, 17 évig. 2018-ra ennek a napáramnak, a garantált átvételi ára 32 Ft/kWh.

A megoldások adta lehetőségekről érdemes megfelelő szaktudású szakemberrel konzultálni. Egy-egy ilyen megoldásnak az engedélyeztetési folyamata meglehetősen bonyolult és időigényes, ezért a Goodwill részéről a teljes folyamat ügyintézését átvállalják az ügyféltől – a felméréstől, a tervezésen keresztül az engedélyek megszerzésén át a telepítés/beüzemelésig.

A szolgáltató, a rendszer telepítéséhez finanszírozási megoldást is biztosít. Jelen pillanatban 3.000 napelem park létesítésére adtak be igényt – így, újabb igények befogadását átmenetileg leállították. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek csak a töredéke valósul meg, többnyire alul kalkulált finanszírozási okokból. Ha valaki ilyen irányba szeretne gondolkodni, minél hamarabb érdemes felvenni a kapcsolatot ehhez értő céggel.

 

B kategóriás logisztikai létesítmények üzemeltetési kérdései, jó megoldásai. Dr. Kacsari Csaba vagyonkezelő igazgató, INDOTEK Befektetési Zrt.

Előadás letölthető innen

Az ország több településén van összesen 120.000 nm logisztikai létesítményük, különböző alapterületű épületekben – a pár 100nm-s től a több 1.000 nm-ig. Ezek zömében B kategóriás, azonnal elérhető (minimális átalakítást igénylő) létesítmények. Az üzemeltetésük során jelentkező humánerő hiányt igyekeznek különböző 4.0-s smart megoldásokkal helyettesíteni. Az előadás során bemutatásra kerültek, az ország különböző részeiben levő létesítményeknél alkalmazott megoldások.

Forrás: MLSZKSZ

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró