Prologis Research külön jelentés: Automatizálás és a logisztikai ingatlanpiac1

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Az automatizálás a jövőben akár forradalmasíthatja a logisztikai folyamatokat. A költségek csökkenésével párhuzamosan az automatizálás olyan adottságokat hoz magával, amelyeknek köszönhetően a beruházások gyorsabb megtérülése (ROI) is erősíti a fejlesztések iránti igényt. Épületeinkben három trendnek köszönhetően növeljük az automatizálás szintjét. Először is a koronavírus-járvány miatt növekedett a munkaerő távolmaradása, ami fokozza a rendelkezésre állás iránti igényeket. Másodszor: a technológia folyamatos fejlődése bővíti a lehetőségeket és csökkenti a költségeket. Harmadszor: gyors ütemben bővülnek a munkaerőt igénylő tevékenységek – különösen az e-kereskedelem területén, így ezek a felhasználók kihasználják a technológia előnyeit, és elsőként vezetik be a technológiai újításokat.

Ezt a drámai átalakulást nem lehet elégszer hangsúlyozni: amiről korábban úgy gondoltuk, hogy évekbe telik, most néhány hónap alatt megtörténik. Egyes logisztikai ügyfelek már most is jelentős összegeket költenek az automatizálás fejlesztésére. Ebben a jelentésben – amely egy sorozat első része– a raktárak automatizálásának jelenlegi helyzetét és az ebben bekövetkező változásokat vesszük szemügyre, és megvizsgáljuk az új technológiáknak a logisztikai épületek elvárt jellemzőire gyakorolt hatásait. Alább a legfontosabb megállapításaink:

Az automatizálás a logisztikai épületekben a magas költség, a rugalmatlanság és a lassú megtérülés miatt egyelőre korlátozott. A teljesen automatizált épületek induló költsége négy-ötszöröse az egyáltalán nem, vagy csak részben automatizált helyszínekének1.  További fontos tényezők a tervezési nehézségek és a szükséges üzemi rugalmasság, az üzemszünetek és a bevezetés alatti integráció.

Az automatizálás elsősorban az e-kiszolgálás területén terjedt el. Az e-kereskedelem munkaerőigénye háromszorosa a hagyományos logisztikai műveletekének2,  a hagyományos kereskedelemhez3 képest kétszeres az árbevétel-ingadozás mértéke,  viszont gyorsan bővül. Ennek következtében vonzza a munkaerő termelékenységének javítását és a csúcsidőszakok kisimítását célzó befektetéseket.

Az automatizálás révén kiváló minőségű helyszínek nyílhatnak meg a végfelhasználók közelében, elősegítve a közvetlen kiszállítás bővítését. A helyszín megválasztása ma sok esetben a munkaerő rendelkezésre állása és a végfogyasztók közelsége közötti kompromisszumon alapul. Egy automatizált világban a második tényező kerülhet előtérbe, lehetővé téve a gyorsabb kiszállítást és a szállítási költségek optimalizálását.

Jelentésünk az automatizálás aktuális helyzetével és jövőbeni kilátásaival kapcsolatos három legfontosabb kérdést vizsgálja:

  • Mit jelent az automatizálás?
  • Mennyire elterjedt jelenleg az automatizálás, és milyen változások vannak ezen a téren?
  • Hogyan érinti az automatizálás a logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos igényeket?

Teljes elemzés INNEN elérhető.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró