Prologis Europe ismertette 2021. első negyedévi tevékenységének eredményeit

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A Prologis Europe ismertette európai tevékenységének 2021. első negyedévi eredményeit. Az összefoglaló a működési teljesítményre vonatkozó kiemelt információkat, valamint a kiválasztott mérföldköveket és eredményeket tartalmazza.

Működési eredmények – 2021. első negyedév

 • Teljes portfolió: 18.7 millió négyzetméter*
 • Az első negyedév teljes bérleti tevékenysége: 935.719 négyzetméter:
  • 187 954 négyzetméter területre kötött új bérleti megállapodás
  • 747 765 négyzetméter területen megújított bérleti szerződés
 • Bérleti díj változás: +10,8 százalék

magában foglalja az üzemeltetést, a fejlesztést, az eladásra tartott egyéb termékeket és a VAA / VAC-t

Kiemelkedő bérleti aktivitás:

 • 19 523 négyzetméter a Prologis Park Neustadt DC1, Nürnberg területén (Németország)
 • 11 297 négyzetméter a Prologis Park Bologna Interporto DC5 területén (Olaszország)
 • 11 020 négyzetméter a Prologis Park La Granada DC1, Barcelona területén (Spanyolország)
 • 10 284 négyzetméter a Prologis Fokker Park DC3B, Amszterdam területén (Hollandia)

Tőkeallokáció – 2021. első negyedév, Európa

100 százalék build-to-suit fejlesztések:

 • A vállalat az első negyedévben összesen 101,389 négyzetméternyi fejlesztést indított el, melynek 100 százaléka build-to-suit jellegű volt.

Beszerzések:

Az első negyedévben a Prologis négy épületet vásárolt Európában, összesen nettó 44 371 négyzetméternyi területen Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban, továbbá utóbbiban két telket is, melyek teljes alapterülete 112 503 négyzetméter.

Közép-Európa & Magyarország, 2021. első negyedév

Működési eredmények

 • A Közép-Európai régió portfóliója összesen: 4,34 millió négyzetméter (Lengyelország, Csehország, Magyarország), amiből Magyarország portfóliója 627 700 négyzetméter;
 • Az első negyedév foglaltság stabil maradt, 94,2 százalékkal, szemben a 2020 első negyedévi 95,2 százalékkal. Magyarországon a kihasználtság 92,1 százalék volt, szemben a 2020 első negyedévi 92,7 százalékkal.
 • Az első negyedév teljes lízingtevékenysége 446 115 négyzetméter volt, ami 15 százalékos növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest:

o 131 700 négyzetméter területre kötött új bérleti megállapodás;

o 219 700 négyzetméter területen megújított bérleti szerződés.

 • A magyar piacon kötött megállapodások 24 400 négyzetmétert tettek ki.

Tőkeallokáció

 • Az első negyedévben három új, összesen 70,000 négyzetméter területen kezdődött fejlesztés Poznańban, Wrocławban és a prágai régióban, melyek 100 százaléka build-to-suit fejlesztésű volt.
 • Két build-to-suit, összessen 84 600 négyzetméter alapterületű fejlesztés készült el a Prologis Park Janki és a Prologis Park Ruda Śląska területén.

Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnökének külön megjegyzése:

„A működési teljesítmény 2021 első negyedévében erőteljes volt. Láttuk a személyre szabott és fenntartható logisztikai tér iránti kereslet növekedését. Az üzletág folyamatosan fejlődik, és az ügyfeleink konkrét megoldásokat keresnek az ellátási lánc jövőbeli igényeinek kielégítésére. A Prologis Europe teljes lízingtevékenysége 17,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az új bérleti díjak pedig 34,8 százalékkal növekedtek.

A világjárvány következtében a strukturális trendek felgyorsultak és megerősödtek, miközben a logisztikai ingatlanok terepét is végleg megváltoztatták. Jó helyzetben vagyunk, és minden eddiginél elkötelezettebbek vagyunk annak elérése érdekében, hogy segítsünk ügyfeleinknek abban, hogy mindig egy lépéssel a jövő előtt járjanak. A Prologis Essentials Marketplace platformon keresztül továbbra is egyedi lehetőséget kínálunk raktártevékenységi szolgáltatásokra és épületeinken túli tevékenységekre, aminek köszönhetően kapcsolódunk a legfőbb piacokhoz és még közelebb kerülünk a végső fogyasztókhoz. A lokáció minden eddiginél fontosabb. Az elsődleges logisztikai helyszínek iránti megnövekedett kereslet és az online kereskedelem növekedése pozitív bérleti változásokat eredményezett.

Munkánk középpontjában a fenntarthatóság áll. Környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG) céljaink tükrözik elkötelezettségünket, hogy az alaptevékenységünk egészén teremtsünk értéket. Továbbá az ESG versenyképes differenciálóként szolgál, amely maximalizálja a befektetők megtérüléseit és minimalizálja a környezeti hatásokat. Tudományos alapú célokkal rendelkezünk (TAC) az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentésére, illetve szén-dioxid-csökkentési stratégiánk, amely magában foglalja a karbonlábnyom csökkentésére létrejött programokat, az esőerdők védelmét, továbbá fejlesztéseink mindig a lehető legmagasabb fenntarthatóságú és tanúsítható szabványokkal rendelkeznek. A kialakult innovációs kultúra révén európai csapatunk folyamatosan emeli a normákat az olyan területeken, mint például a megújuló energia, a fenntartható épülettervezés, a zöld beruházások és a munkaerő támogatása, miközben ügyfeleinkkel közösen dolgozunk azon, hogy segítsünk nekik saját ESG-céljaik elérésében.”

Paweł Sapek, alelnök, a Prologis közép-európai regionális vezetője:

„Az első negyedév sikeres időszak volt a Prologis számára, különösen a közép-európai régióban, ahol az ingatlanszektor rugalmassága és portfóliónk erőssége lehetővé tette számunkra, hogy továbbra is támogassuk munkatársainkat, ügyfeleinket és partnereinket. Az elmúlt év jelentős kihívásokat hozott, de az olyan növekvő ágazatok, mint az online kereskedelem, a logisztika és a gyógyszeripar, szintén lehetőségeket teremtettek, amelyeket az izgalmas, új üzletek és fejlesztések tükröznek. Az egész Európában megkezdett négy új fejlesztés közül három Közép-Európában helyezkedik el, összesen 70 000 négyzetméteren. A bérleti megállapodások száma 15 százalékkal növekedett, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen felül megerősítettük ügyfélelégedettségért felelős csapatunkat, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújthassuk épületeinken túl. ”

 

További források / Betekintések:

o Prologis Éves Jelentés 2020

o Prologis Research különjelentés: Végérvényesen átalakul a raktárpiac: hogyan változik a jövőben a logisztikai ingatlanok iránti kereslet?

Prologis bérletidíj-index, logisztikai ingatlanok, 2020: Próbára tett alkalmazkodóképesség

o  A logisztika ingatlanok és az e-kereskedelem csökkentik a kereskedelem szén-dioxid lábnyomát

2021 első negyedévi globális sajtóközlemény

 

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró