Némileg erősödő, de átlag alatti bővülés augusztusban

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 52,6.

  • A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett júliushoz képest, de a változások mértéke csak egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, harmadik alkalommal két hónap szűkülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

 

A Beszerzési Menedzser Index augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 52,6. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez még folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban csak enyhén erősödött, az elmúlt három évben csak három alacsonyabb érték volt (2016. december, 2019 március és július, rendre: 52,1; 52,4; 51,2). A 2019 augusztus havi index nagyobb a júliusi (51,2) értéknél, és a tizenkettedik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusoké 52,8). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ennél magasabb volt (55,1), köszönhetően a 2017-2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,7; 56,4), az idei érték összességében így átlag alatti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvennyolcadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta négyszer volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig hat alkalommal mértünk alacsonyabb augusztusi értékeket.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek első alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, nagyon enyhe ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a tizenegyedik legkisebb augusztusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan augusztusban további növekedésre utal, harmadik alkalommal zsinórban. Az index értéke némileg magasabb lett júliushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető. Egyúttal a hatodik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvennegyedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legnagyobb augusztusi.
  • A késztermékkészletek szintje augusztusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. Ennek ellenére a korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a második legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően ötven hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban bükk, csirkemell, csirkeszárny, elektronikai komponensek, gyümölcsök, kakaóbab, kávé és réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csőből, lemezből, szappangyártáshoz szükséges speciális anyagokból, színes fóliából és tejszínből. Jelentősebb árcsökkenésről acél, etilén-glikol és lemezacél esetében számoltak be a válaszadóink.

Forrás: MLBKT

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró