Munkaerőkímélő hatékony megoldások elterjesztése a logisztikai ágazatban – Képzési minősítési rendszer és adatbázis

Posted by Bíró Koppány Ajtony
Category:

GINOP-5.3.5-18-2018-00017

Képzési minősítési rendszer és adatbázis

Az MLSZKSZ vállalta, hogy a támogatás keretében egy kísérleti („pilot”) projektet is megvalósít. Ennek érdekében létrehozott egy olyan online platformot, amely a tagszervezetek által igénybe vett képzési szolgáltatókból készít egy adatbázist, és amelyhez a képző intézményeknek egy minősítési rendszere is kapcsolódik. Ezáltal a szövetség egy platformon belül segít összehozni a logisztikai szolgáltatókat a képző intézményekkel, valamint központilag támogatja a képzések megszervezését.

  1. A minősítés háttere és célja

Magyarországon jelen pillanatban számos intézményben történik logisztikai területhez kapcsolódó szakmai képzés, eltérő színvonalon. Ez az eltérő színvonal gondot okoz egyik oldalon a leendő hallgatónál, hogy melyik intézményt válassza, a másik oldalon a leendő munkáltatónál, hogy az egyik-másik képzőintézményből jövő potenciális munkavállaló mennyire lesz használható, mekkora mértékű többletráfordítást igényel.

Ennek áthidalására olyan minősítési rendszer került kidolgozásra, amely nem bonyolult, ugyanakkor tényleges tények/adatok alapján, összehasonlítható módon értékeli a képzési intézményeket. Az értékelés kiterjed mind a képzés, mind az oktatók szakmai hátterének vizsgálatára. Az értékelésben egy pontként a végzett hallgatók szubjektív értékelése is megjelenik, mint egy visszacsatolás. A minősítést folyamatosan felül kell majd vizsgálni, hogy az adatok mindig aktuálisak legyenek.

  1. A minősítéssel érintett szervezetek

A Szövetség minden olyan képzési intézményt igyekezett bevonni a minősítési rendszerbe, amely a logisztika bármelyik területén végez valamilyen szintű oktatást és amelyek hallgatói közvetlenül a munkaerőpiacra lépnek ki, valamilyen szakképesítéssel.

Bírálóbizottság

A bírálóbizottság oktatási területenként eltérő; a logisztikai képzéseknél az értékelők az MLSZKSZ szakértői, a hajózással kapcsolatos képzéseknél a Magyar Dunai Kikötők Szövetsége, a szállítmányozás területén a Magyar Szállítmányozók Szövetsége, a vámokkal összefüggő képzések esetében pedig a Vámügyi Szövetség felel a minősítésért.

Minősítési jelvény

Amennyiben egy képzőhelyszínről az értékelést követően nyilvánvalóvá válik, az oktatás minősége megfelelő színvonalú, „Szakmai érdekképviseletek (MVSZ, MSZSZ, MLSZKSZ, MDKSZ) által ajánlott képző intézmény” minősítésben részesül.

A kedvező feltételeket kínáló szolgáltatók számára biztosított egy minősítési jelvény, amely megjeleníthető a képzőintézmény honlapján is, az alábbi formában.

 

 

 

 

Megvalósítás és online platform

A rendszert megtestesítő online platform, amely az MLSZKSZ erre a célra kialakított honlapján érhető el, egy nyilvános és egy regisztrált tagoknak elérhető felületből áll. A minősítés megszerzése is regisztrációhoz kötött.

Az intézmények színvonalbeli összehasonlításán túl a webes felületen a képzőközpontok és a tanulni vágyók naprakész, releváns információkhoz juthatnak majd hozzá a logisztika területét érintően.

 

A platform a http://kepzes.mlszksz.hu/ linken található.

A felületen, amely számítógépről, tabletről és okostelefonról is elérhető, megtalálható a tagszervezetek listája és profilja, és az általuk kínált álláslehetőségek is lekérdezhetők.

 

 

 

 

 

 

 

A pilot projekt eredményeinek hasznosítása

A pilot projekt három fő területen ért el eredményt

  1. A logisztikai iparágban dolgozó cégek, vállalatok részletes, releváns információt kaphatnak az igényeikhez igazodó, képzési minősítéssel rendelkező intézményekről, és a szövetség mediációt is biztosít a cég és a képző között, mely által aktív segítséget kapnak munkavállalóik képzettségi szintjének növeléséhez.
  2. A logisztikában elhelyezkedni kívánó vagy már a szektorban dolgozó munkavállalók, akik még nem rendelkeznek megfelelő szakirányú képesítéssel, vagy további képzésükre van szükség, megfelelő minőségű oktatóhelyen szerezhetnek napkarész, iparágon belül elismert tudást, ami leendő vagy jelenlegi munkáltatóik számára is megnyugtató.
  3. Az MLSZKSZ érdekképviseleti tevékenységét kiegészítve a logisztikai szektor képzési területén is fontos szereplővé vált, a meglévő és potenciális tagság számára új szolgáltatást kínálva, tematikus platformot működtetve. Ez a képzésszervezési és információ-elosztási szerep eddig hiányzott az ágazatban.

Jövőbeli elképzelések

A pilot projekt keretein belül lefejlesztett minősítési rendszer az igények, tapasztalatok függvényében a későbbiekben módosítható, és érdemes ennek megfelelően továbbfejleszteni.

Hisszük, hogy ez a felület hiánypótló a maga nemében és segít a hiányszakmák és a betöltetlen pozíciók számának csökkentésében, mindamellett, hogy elősegíti a minőségibb oktatás felé való elmozdulást az ágazatban.

A jövőre nézve fontos cél, hogy a minősített intézmények száma folyamatosan bővüljön reflektálva a képzési paletta bővülésére is, és elengedhetetlen a rendszer folyamatos frissítése, felülvizsgálata, amely biztosítja, hogy az intézmények működése során bekövetkezett változások (pl. a tanári gárda frissül vagy új gyakorlati lehetőség nyílik), időről időre átvezetésre kerüljenek.

Munkaerőkímélő megoldásokat népszerűsítő kisfilm a logisztikai szektorban:

https://www.youtube.com/watch?v=mOveCppC-EY&feature=emb_title

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró