Motiválja sofőrjeit!

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A logisztikai és egyéb sofőröket foglalkoztató cégeknek egyre kevesebb eszköz van a kezükben, mellyel megtarthatnák, motiválhatnák alkalmazottjaikat. Az iData által fejlesztett NAV norma alapú üzemanyag-elszámolás riport pontosan ebben nyújt segítséget! Használatával könnyedén és adómentesen lehet jutalmazni azokat a sofőröket, akik üzemanyag-takarékosan vezetnek, és így pénzt spórolnak meg a cég számára.

A 2015 óta Magyarországon is komoly problémát jelentő munkaerőhiány a sofőröket foglalkoztató (áruszállítással, logisztikával, szervizeléssel, karbantartással… stb. foglalkozó) cégek számára is nagy kihívást jelent, így minden a témát érintő innováció kulcsfontosságú lehet számukra!

Az iData által fejlesztett NAV norma alapú üzemanyag-elszámolás riport segítségével egyszerűen és adómentesen lehet jutalmazni azokat a sofőröket, akik üzemanyag-takarékosan vezetnek. Ez a jövedelem kiegészítés adómentes a cégnek és a sofőröknek is.

A legtöbb munkaadót az riasztja el ettől a jutalmazási formától, hogy jelentős adminisztrációs terhet jelent számára. Ennek a riportnak köszönhetően ezt a költséget minimalizálni lehet, és használói biztonsággal megfelelnek a törvényi előírásoknak.

A megtakarítást számításánál a jármű futásakor a riport jegyzi, hogy milyen típusú útszakaszokon halad a sorfőr. Minden úttípusnak az adóhatóság (NAV) megállapít egy egyedi szorzószámot. Ezzel a szorzószámmal kell korrigálni a valós megtett kilométer adatokat. Figyelembe kell venni még a NAV által közzétett “üzemanyag fogyasztási norma” számokat is, amelyek akár jármű típusonként is eltérők lehetnek, de használhatják az egyszerűsített kategorizálást is. Ezek tulajdonképpen egy előirányzott, elfogadott üzemanyag fogyasztást jelentenek. (Mértékegysége a liter/100 km.) Ha a jármű fogyasztása ezt a normát meghaladja (tehát a sofőr nem takarékosan vezet), akkor nem kap visszatérítést, ha viszont a norma alatti a fogyasztása (mert takarékosan vezet), akkor hó végén megkapja azt a pénzt, amit a normához képest megspórolt.

„Az Alpha Logistic Kft-nél már évekkel ezelőtt felmerült az igény a sofőrök által megtakarított üzemanyag automatizált elszámolására” – fejti ki Tóth Tünde, logisztikai menedzser, aki az iTrack nyomkövető szoftvert szolgáltató iData Kft-t kereste meg ezzel a fejlesztési igénnyel. „A közös munka eredményeképpen összeállt a riport, amire elsősorban költség megtakarítási szempontok miatt volt szükségünk. Az iTrack programot évek óta használjuk, tapasztalatunk alapján megbízunk az adatok pontosságában és a kollégák segítőkészségében, ezért fordultunk hozzájuk.”

„Az iData által fejlesztett NAV norma alapú üzemanyag-elszámolás riport pedig tökéletesen megoldja az üzemanyag megtakarítást. Alkalmazása erős motiváció a gépkocsivezetőink felé, hiszen ezt olyan plusz juttatásként tudjuk adni, a 100 000 forintos felső korlát erejéig, amit teljes összegben meg tudnak kapni a kollégák. Mivel nincsenek járulékai, ez a munkáltatónak is egy kedvező kifizetési forma, hiszen költséget tud megtakarítani. Kiváló példa arra, hogy hogyan lehet együttműködni a jobb szolgáltatás érdekében!” – mondta Dr. Szetmár István, kereskedelmi igazgató, Alpha Logistic Kft.

„A NAV norma alapú üzemanyag-elszámolás riport használatával mindenki nyer. Az ügyfeleink többsége ezt felismerve rögtön a piaci megjelenésekor elkezdte használni ezt a terméket, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk tőlük azóta is. Elsősorban a költségek csökkenését és a munkaerő motiváltságát emelik ki, mint pozitív a hatás.” – fejti ki Kőkerti Roland, az iData termékmenedzsere, aki személyesen vett részt a fejlesztésben.

Forrás: iData

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró