Mesterséges intelligencia a gabonalogisztikában – úttörő magyar megoldás!

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Sygnus Kereskedelmi Kft. „Mesterséges intelligenciával támogatott hálózat központú logisztikai irányítási rendszert” fejlesztett ki, hogy saját és jövőben partnerei számára hatékony döntéstámogató rendszert biztosítson.

A mezőgazdasági termékek nagykereskedeleme és logisztikája sok tényezős folyamat, melyet befolyásol többek között az idő, a földrajzi távolságok, az időjárás, valamint a termékek várható minőség változása, a finanszírozási környezet, a vízi utak járhatósága, illetve a vasúti szállítás kiszámíthatatlansága. Ezen paraméterek változása egy nagy komplexitású problémateret alkot.

Egy ilyen összetett probléma magában hordozza az igényt az optimalizációs lehetőségek keresésére.

A problématér magas dimenzionalitása nagy esélyt ad a szuboptimális megoldásokra. Ezek elkerülésére a modern számítástástechnika adta lehetőségeket kihasználva felépítettük egy üzleti adat modellt.

Modelleztük továbbá a tárolási kapacitásokat, fuvardíjakat, tárolási és telephelyen belüli rakodási költségeket, finanszírozási költségeket.

Mivel jövőbeni potenciális tevékenységet vizsgálunk, nem minden adat megléte triviális. A fő modell építése előtt több mikroszervízt hoztunk létre, ami a historikus adatok alapján egy előrejelzést készít a várható eseményekről például a szerződésekről, teljesítettségről, fizetési, illetve szállítási szokásokról.

A fuvardíjakat például véve; a kilométer alapú fuvardíjak a fuvar hosszával nem lineárisan változnak. Valamint a mezőgazdasági termelés jellegzetessége miatt szezonalitást is mutatnak. A megfelelő gépi tanulási modellel ezek a minták feltárhatóak, és jövőbeni becslések készíthetőek. A becsült adatok mellé az idő múlásával bekerülnek a pontos tény adatok, mint az aktuális üzemanyag ár, út díjak stb.. ami a modell pontosságát folyamatosan javítja.

A partnerek várható döntései jelentősen befolyásolják az üzleti folyamatokat. Ezért a modellbe várható viselkedés előrejelzést is beépítettünk. Így előre tudjuk jelezni többek között a szerződések lehívását, szállítási ütemét. A partnerek osztályozása és a korábbi tevékenységükben lévő mintázatot kinyerhetjük egy mesterséges intelligencia modellel.

A teljes optimalizációs modell fontos része az áru fizikai mozgatása a telephelyek között. Ez a probléma „utazó ügynök jellegű”, tehát egy bizonyos méret felett irreálisan számítás igényessé válik, a lassúsága a gyakorlati használhatóságot ellehetetleníti. Ezt a problémát a legújabb kutatásokban publikált gráf neurális hálózatok használatával oldottuk meg, amik megfelelő pontosságot biztosítanak nagy sebesség mellett. Rögzíthetőek a szállítások és az egyéb végrehajtandó feladatok, valós időben delegálhatóak új feladatok, vagy alternatív végrehajtási módok, például másik úti cél vagy másik raktár kiválasztása.

Az általunk tervezett logisztikai irányítási rendszer a fent említett problémákra a lehető legoptimálisabb megoldást kínálja partnereink számára így megkönnyítve a hatékony döntéshozatalt.

“A Sygnus Kereskedelmi Kft. támogatási kérelmet nyújtott be a GINOP-2.1.2-8-1-4-16 – Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében című pályázati felhívásra Mesterséges intelligenciával támogatott hálózat központú logisztikai irányítási rendszer címmel, melyre vonatkozóan a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága 2019.08.09 -én 103 914 000 Ft támogatást és 51 957 000 Ft visszafizetendő kölcsönt ítélt meg. “

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró