Meglepő fordulat a magyar munkaerőpiacon

Posted by Bíró Koppány Ajtony
Category:

A felsőfokú végzettséggel rendelkező, budapesti vagy megyeszékhelyeken élő férfiak azok, akik mindenféle probléma nélkül tovább ajánlanák munkahelyüket ismerőseiknek, rokonaiknak – derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

Amunkabér mellett nyújtott egyéb juttatások szerepére és a munkavállalók elvárásaira is rányomta bélyegét a pandémia. Igaz sok változás átmeneti lehet, némely újdonság már most prioritásnak tekinthető a munkakeresőknél.

legfontosabb szempontok között már az utazást-, az otthoni vagy az irodai munkavégzést támogató juttatások, valamint a well-being szolgáltatások elérhetősége állnak . A jól megválasztott munkabéren felüli honorárium amellett, hogy kiemeli a vállalatokat a többi munkáltató közül, megfelelően biztosítja a munkaerő elérését és megtartását is.

Fontos opció lett például a csoportos és személyre szabott tanácsadás és a különböző akadályok leküzdését segítő konzultációk biztosítása is. Ezek a “plusz pontok” vélhetően a járványt követően is a juttatási csomagok részét képezik majd.

A jól csengő csomagok mellett viszont a jó munkahelyek, főnökök és rendszerek híre is szájról szájra terjednek. Sokan ugyanis már az önéletrajz-küldésnél utána járnak és kérdeznek az ismerősi körökben, hogy ki mit tud az adott vállalatról vagy ismernek-e olyan embert, akinek köze volt az adott céghez.

A magyar munkavállalók többsége például szívesen ajánlaná munkahelyét ismerőseinek – mondták a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásban résztvevők.

Mintegy 73 százalékuk elégedett munkahelyével, ugyanis ajánlaná azt másoknak is, és a válaszadók 27 százaléka véli úgy, hogy nem jó szívvel reklámozná azt.

Kép: Pulzus

A férfiak úgy tűnik valamivel elégedettebbek, ugyanis 76 százalékuk lelkifurdalás nélkül javasolná munkahelyét másoknak is, míg a női válaszadók aránya “csak” 68 százalék. A nők harmada (32 százalék) és a férfiak csupán 24 százaléka válaszolta azt, hogy nem ajánlaná másnak pozícióját vagy munkaadóját.

Kép: Pulzus

A felmérés rámutat arra is, hogy a fiatal magyar munkavállalók döntő többsége megerősítené másoknak is, hogy szerencsés a munkáltatójával kapcsolatban. A 40-59 év közöttiek szintén nagy része, 70 százaléka tenne így, és az idősebb korosztály több mint fele szintén erősítené a cég hírnevét.

Ugyanakkor a nyugdíjhoz közelítő korosztály válaszadói a többiekhez képest nagy arányban, de összességében csupán 42 százalékban nem ajánlaná tovább munkahelyét. A 40-59 évesek 30- és a legfiatalabbak 20 százaléka vallja, hogy inkább nem javasolná munkaadóját ismerőseinek.

Kép: Pulzus

A másik nagyon izgalmas aspektus, amely alapján a kérdéskört vizsgálták, az iskolai végzettség. A diplomás válaszadók ugyanis kifejezetten elégedettnek tűnnek helyzetükkel, ugyanis 81 százalékuk probléma nélkül “reklámozná” a vállalatot, ahol dolgozik. Valamivel kevesebben, de az alapfokú végzettséggel rendelkezők 75 százaléka ajánlaná munkahelyét, míg a középfokú papírokkal tevékenykedők 67 százaléka ajánlaná tovább munkahelyét.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét

Az adatok alapján jól látható az is, hogy a középokú végzettséggel rendelkezők 33 százaléka válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy másnak ajánlaná-e munkahelyét, az alapfokú papírral dolgozók 25- míg a diplomások 19 százaléka határozott nemet karikázott be.

Kép: Pulzus

Településtípus alapján azonban jól látható, hogy a budapesti, valamint a megyeszékhelyen élők leginkább azok, akik egy baráti beszélgetés során biztosan jó hírverést csapnak munkáltatójuknak. Míg a Budapesten élők 86 százaléka, addig a megyeszékhelyek válaszadóinak 84 százaléka tenne így. Legkevésbé a községben élők ajánlanák tovább munkahelyüket, a felmérés ezen csoportjának résztvevőinek csupán 63 százaléka tűnik elégedettnek munkáltatójával.

Kép: Pulzus

A községben élők közel 40 százaléka úgy véli, hogy nem érdemes arra a munkahelye, hogy azt tovább ajánlja. Ez az arány jóval több, mint a megyeszékhelyen és a Budapesten élők körében, ugyanis míg előbbi esetében 16 százaléknyian, utóbbinál a válaszadók 14 százaléka “nem tenne szívességet” munkáltatójának – derül ki a Pulzus felméréséből.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró