Matricázott mozdonnyal ünnepli 10 éves fennállását a GYSEV CARGO Zrt.

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Matricázott, tematikus mozdony elkészítésével ünnepli alapításának 10 éves jubileumát a GYSEV CARGO Zrt. Az árufuvarozással foglalkozó társaság a környezetkímélő vasúti áruszállításra hívja fel a figyelmet a „NO PLANet B” elnevezésű Siemens Vectron mozdonnyal.

Idén januárban éppen tíz éve, hogy a GYSEV Zrt. leányvállalataként megalakult a GYSEV CARGO Zrt. Az áruszállítással foglalkozó vasúttársaság vezetése úgy döntött: a jubileumot egy matricázott mozdonnyal ünneplik. Az elmúlt napokban felkerült a „NO PLANet B” elnevezésű grafika egy Siemens Vectron mozdonyra – arra a vontatójárműre, amelyet 2019-ben vásárolt a soproni székhelyű CARGO vállalat.

A tematika a jubileum mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a vasúti áruszállítás jelentősen környezetkímélőbb a közúti árufuvarozáshoz képest. A GYSEV CARGO alapvetően villamos mozdonyokkal végzi vontatási tevékenységét, ez pedig töredékére csökkenti a szén-dioxid kibocsátást a közúti fuvarozással összehasonlítva.

Csak egy bolygónk van, a Föld, nincs másik, és nem létezik B-terv sem. Közös felelősségünk, hogy élőhelyünkre a lehető legjobban vigyázzunk. Kímélni kell a környezetünket, ahol csak lehet. A GYSEV CARGO Zrt. kiemelt célja, hogy a közútról minél nagyobb mennyiségű árut tereljünk át a vasútra. A vasúti fuvarozás nagyságrendekkel környezetkímélőbb, ezzel pedig hozzájárulunk a fenntartható fejlődéshez, jövőhöz” – mondta a GYSEV CARGO Zrt. vezérigazgatója, Boda János.

A környezettudatos működésnek és gazdálkodásnak köszönhetően a GYSEV CARGO kiemelkedően jól szerepelt a hazai árufuvarozási cégek között a 2020-as energiahatékonysági kimutatás során. Ehhez nagyban járult hozzá a cég által használt villamos mozdonyok korszerű energia felhasználása, az energia-visszatáplálás pedig az országos átlaghoz képest 50 százalékkal magasabb a GYSEV CARGO-nál. Ennek, valamint a vasúti kocsiknál alkalmazott korszerűbb fékrendszernek köszönhetően a károsanyag kibocsátás, illetve a zajterhelés is nagymértékben csökken.

A GYSEV CARGO Zrt. 10 éves fennállása alatt a cégnél folyamatosan magas arányú volt a kombinált, azaz konténeres fuvarozás, amely jelenleg is 50 százalék felett van. A vasúttársaság Európa legjelentősebb közúti fuvarozó cégeivel alakított ki együttműködést. A közútról történő átterelést a társaság központjában, Sopronban működő logisztikai központnak, valamint konténerterminálnak köszönhetően komplex logisztikai szolgáltatásokra támaszkodva segíti elő.

Az áruszállítással foglalkozó vasúttársaság vezetése tervezi, hogy az ISO 14001:2015 Környezetvédelmi szabvány útmutatásai mellett olyan lépéseket tesz, amellyel a vállalat ökológiai lábnyoma tovább csökkenthető.

A tematikus mozdony matricázását a Loc&More Kft. végezte.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró