Magyarország nagy logisztikai lehetőségei

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Nagy változások a logisztika előtt

 

Élesedik a nemzetközi verseny, nagy változások várhatók a logisztikában, aminek kapcsán új lehetőségek is nyílnak – jelentette ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége. Az MLSZKSZ egyik fő feladatának tartja, hogy a logisztika, a vám, a fuvarozási ágazatok és az ezekkel kapcsolatos intézkedések kiemelt figyelmet kapjanak a jövőben a kormányzat részéről.

Az e-kereskedelem rohamos fejlődése, és évi több mint 20 százalékos növekedése hatalmas modernizációs kényszert jelent. A  drónok alkalmazása, a blokklánc-rendszerek, az automatizálás új szintjei vagy a robotok megjelenése mind olyan technológiák, amelyet logisztikai cégek nem hagyhatnak figyelmen kívül, ha továbbra is versenyképesek szeretnének maradni. A közepesnél kisebb méretű hazai cégek digitális fejlettségi szintje ugyanakkor rendkívül alacsony a nyugat-európai és távol keleti társaikhoz képest.

Az Európai Unió döntésének értelmében 2021-től megszűnik a 22 eurónál kisebb értékű küldemények adómentessége, ami a magyar vámügyintézés tekintetében várhatóan százszoros esetszám-növekedést generál. Ennek megoldására az eddig alkalmazott logisztikai rendszerek újragondolására lesz szükség.

További kihívást jelent a szektor számára a megfelelő járművezető szakemberek biztosítása a vasúti, a vízi és a közúti közlekedésben egyaránt. A probléma utóbbi esetében a legsúlyosabb, mert a közúti szállítás képviseli a legnagyobb részarányt a magyarországi fuvarozásban. Szintén nehézséget jelent a nyugat-európai államok – a helyi közúti fuvaros piacra irányuló – protekcionizmusa, amelynek erősödése szintén feltételezhető a jövőben. Mindemellett Kína tovább szeretné növelni az európai irányú vasúti konténeres forgalom nagyságát, amely a lengyel/belorusz határon közlekedési torlódásokat is eredményezhet.

Az MLSZKSZ álláspontja szerint közeljövőben várható változások a fent említett problémák mellett lehetőségeket is tartogatnak: tudatos és szervezett – a kormányzat és a logisztikai szakma szoros együttműködésével létrejövő – összefogás eredményeképp minden szereplő profitálhat a kialakult helyzetből.

„Egy ország versenyképességét összehangolt termelői és logisztikai stratégiával lehet erősíteni. Ha ezen két szempont közül a logisztika másodlagos szerepet kap, az  akár már rövid távon is az ipari teljesítmény gyengülését eredményezheti. Ezért a logisztikai piacon is folyamatos fejlesztésre van szükség” – monda Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

Az MLSZKSZ 2019 áprilisában tartotta évi rendes és tisztújító közgyűlését. Az ülésen a küldöttek egyhangúlag elfogadták Fülöp Zsolt elnöki beszámolóját, és megválasztották az MLSZKSZ új elnökségét. A szavazás eredményeként Fülöp Zsolt (DELOG Kft. ügyvezető igazgató) újra bizalmat kapott az elnökségi pozíció betöltésére a következő három évben. Az MLSZKSZ elnökségének további újraválasztott tagjai: Körös Norbert (Rail Cargo Hungaria Zrt. vezérigazgató), Cseh Ottó (Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. vezérigazgató), Szepessy Kornél (HungaroControl Zrt. vezérigazgató), Tóth Anna (Euro-Holges Vámügynökség Kft. ügyvezető igazgató.) és Boda János (GYSEV Cargo Zrt. vezérigazgató), két új tagja pedig Fábián Zoltán (MAHART Container Center Kft. ügyvezető igazgató), valamint Kossuth József (Budapest Airport Zrt. cargo vezető). A küldöttek megválasztották az MLSZKSZ ellenőrző bizottságának tagjait is: Nagy László (Baja OKK ügyvezető igazgató), Vojdyla Judit (ÁTI-DEPO Zrt. igazgató) és Haiszer Zita (Sygnus Kereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgató) tölthetik be e tisztségeket. A Szövetség főtitkára továbbra is Bíró Koppány Ajtony.

Forrás: MLSZKSZ

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró