Liegl&Dachser mindenben megfelelt – veszélyesanyag-tárolás és -szállítás

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Szeptember végén zajlott a Liegl & Dachser pilisvörösvári telephelyén a vészhelyzeti protokollt ellenőrző, kötelező, éves szimulációs gyakorlat. A külső és a belső védelmi terv próbája során raktárbejárásra, a vészhelyzeti teendők gyakorlására és valós közúti vészhelyzet szimulálására is sor került.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló Kormányrendelet alapján a Liegl & Dachser Logisztikai Kft. pilisvörösvári telephelye – a tárolt veszélyes anyagok mennyisége miatt – úgy nevezett felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek számít. A cég a katasztrófavédelmi besorolása miatt biztonsági dokumentációval kell, hogy rendelkezzen, amelyben többek között a vészhelyzeti teendőket fektetik le. Az előírás alapján a tervben foglaltakat évente szükséges gyakorolni. A gyakorlat célja, hogy a Dachser megfelelően felkészüljön egy esetlegesen bekövetkezendő súlyos ipari balesetre és annak megfelelő kezelésére.

A gyakorlatok összehangolása érdekében a Liegl & Dachser a Katasztrófavédelemmel, az Önkormányzat illetékes vezetőivel és a környező települések Önkéntes Tűzoltó Egyesületeivel, valamint a Rendőrséggel egyeztetett.

A gyakorlat keretén belül egy szimulált vészhelyzetre is sor került: egy közúti balesetet szimuláltak. A gyakorlat során azt tesztelték, mi történik, ha egy veszélyes anyaggal megrakott gépjármű elhagyta a telephelyet és egyből közúti balesetet szenved, és emiatt a veszélyes anyag szivárogni kezd. A Katasztrófavédelem és az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek bevetési egységei a veszély elhárítását gyakorolták, amely során néhány útszakaszt is lezártak. 

„A Liegl & Dachser pilisvörösvári telephelyén lezajlott gyakorlatokat, valamint a szimulációs gyakorlatot a jogszabályban meghatározott szempontok figyelembe vételével a hatóság megfeleltnek nyilvánította” – mondta el az érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Sallai László tű. alezredes.

A gyakorlat végeztével az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai helyszínbejárást tartottak a telephelyen és a veszélyesanyag-raktárban. A bejárás célja az volt, hogy a pilisvörösvári tűzoltók mellett a szomszédos pilisborosjenői, pilisszentiváni és solymári önkéntes tűzoltók is megismerkedjenek, a telepített védelmi berendezésekkel, illetve azok működésével, továbbá azzal, milyen veszélyesanyag-fajtákat tárolnak a raktárban.

A DACHSER-ről:

A világon közel 29 100 fővel, 396 telephellyel működő DACHSER 2017-ben 78,6 millió EUR árbevétel generált. A logisztikai szolgáltató összesen 81,7 millió darab, 39,8 millió tonna össztömegű szállítmányt mozgatott. A DACHSER jelenleg 44 országban van jelen. További információért keresse a DACHSER központi weboldalát, a  www.dachser.com–ot.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró