Létrejött a minősített logisztikai parkok hálózata

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A Közlekedéslogisztikai Konferencián adták át a logisztikai park minősítéseket, összesen 57-en kaptak logisztikai park címet. A kormány által tavaly elfogadott, az ipari parkok minitájára kidolgozott új minősítési rendszer célja egy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszer létrehozása, amelyben a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósulnak meg.

Ez a történet 2006-ban indult el, amikor az MLSZKSZ kidolgozta a Logisztikai Szolgáltató Központok minősítési rendszerét – intermodális, regionális, helyi kategóriákban. Az LSZK címeket, egy minősítési folyamat végén, a Logisztikai Egyeztető Fórumba tömörített, a teljes logisztikai szakmát összefogó testület adta oda. Jelenleg ez a csoport 39 minősített LSZK-ból áll. Korábbi években ez a minősítési rendszer többször szerepelt különböző állami programokban, pályázatokban támogatva azok működését. Nemzetgazdasági Minisztériummal való együttműködés, egyeztetések eredményeként ez a minősítési rendszer magasabb szintre lépett, bekerült a jogszabályokba. Ennek eredményeként egységesítésre került az ipari parkok, tudományos parkok, logisztikai parkok szabályozása. A rendszer most épül fel, egy-két helyen kell még finomítani, de az irány jó. A korábban minősített logisztikai szolgáltató központok automatikusan átkerültek az új rendszerbe, időközben bejöttek már új pályázatok is, ezek elbírálása megtörtént, így további 18 parkkal bővül a korábbi 39-s lista. Lesznek még továbbiak is.

A minősítésre pályázni kell, az intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park vagy helyi logisztikai park cím odaítélésére a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács tesz javaslatot.

A konferencián Nagy Ádám, iparügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta, a minősítési rendszer a koordinációt, a fenntarthatóságot, a befektetésösztönzést, valamint a minőségbiztosítást is segíti. A minősítés közvetlen előnnyel nem jár, de a REPowerEU uniós forrás keretében, annak megnyílása után, energiahatékonysági beruházások támogatására pályázhatnak a minősített logisztikai parkok.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró