KIHIRDETTÉK A VÉSZHELYZETET – AZ ÁRUSZÁLLÍTÁST NEM ÉRINTIK AZ INTÉZKEDÉSEK

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A Magyar Közlöny 2020. március 11-ei 39. számában megjelent a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Operatív Törzs március 11-ei sajtótájékoztatóján ismertette a vészhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket.

A pontos részletszabályok a következő napokban külön kormányrendeletekben jelennek meg.

A legfontosabb intézkedések (a vészhelyzet visszavonásáig érvényesek!):

Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hét időtartamra, a karanténról szóló határozatokat a határon megkapják.

A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést; a repülő, vonat és buszjáratokat ezekből az országokból szerda éjféltől leállítják és csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor megerősítette, hogy az áruszállítást egyelőre nem érintik a mostani intézkedések.

Felfüggesztik a Határtalanul programot és megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat. A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát egy évvel elhalasztják.

Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantén-szabályokat.

A technikai rendelkezéseket könnyítik, így például a lejáró okiratokat (személyi igazolványok, jogosítványok) a vészhelyzet visszavonásáig nem kell megújítani, azok érvényesek továbbra is. (A közúti fuvarozásban használt lejáró okmányok – GKI és tachográf kártyák – érvényességének kérdése e tekintetben még nem tisztázott.)

Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. A tiltás a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, de szórakozóhelyekre, mozira és színházakra igen, függetlenül a nézők számától. Az iskolák bezárása egyelőre nem indokolt, de amint gyermekeket is érint a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek.

A további hiteles információk folyamatosan jelennek meg a kormányzati portálon, illetve a Magyar Közlönyben, javasoljuk ezek folyamatos figyelemmel kísérését!

 

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró