Kevés a sofőr és a targoncás

Posted by Bíró Koppány Ajtony
Category:

Komoly gondot okoz a szakterület elöregedése és az utánpótlás hiánya is.

„Az általános tapasztalat szerint a megbízók teljesen lekötötték a közúti fuvarcégek kapacitásait, a teljesítés növelését az esetek többségében a gépkocsivezető-hiány korlátozza, és nem az, hogy nincs elég fuvarozóeszköz” – mondta a VG-nek Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) megbízott főtitkárhelyettese. Hozzátette: a helyzet ugyanaz, mint tavaly, a járművek 5-10 százaléka áll, aminek legfőbb oka a munkaerőhiány. A nemzetközi gépkocsivezetői fizetéseket ugyanakkor már nincs hová emelni, hogy vonzóbbá tegyék a szakmát, mert a fuvardíjak nem fedeznék a magasabb béreket. A béremelés költségét az egész ellátási láncon érvényesíteni kellene, ami ha nem is vezetne a végfelhasználói árak drasztikus növekedéséhez, de tengerentúli példák szerint drágulás vagy áruhiány lenne a következmény. Árvay Tivadar szerint a legnagyobb gondot a szakma elöregedése, az utánpótlás hiánya jelenti. A közúti árufuvarozásban dolgozók 40 százaléka 50 év feletti, 12 százalékuk 60 évnél is idősebb. A fiatalok számára a kimagasló bérek ellenére sem vonzó a szakma a körülmények miatt. Visszatartó erő számukra, hogy heteket kell távol lenniük otthonról, órákat kell várniuk a fel- és lerakóhelyeken, valamint hiányoznak a mosdó és az idő eltöltését megkönnyítő szociális létesítmények.

Ha nem akarnak fél napot várni, a gépkocsivezetőknek sokszor olyan munkát is el kell végezniük, ami nem kötelességük, és sem képesítésük, sem jogosultságuk nincs. Mégis kénytelenek elvégezni, mert  az adott logisztikai egységnél nincs elég rakodó szakmunkás.

“Ha ráadásul kárt is okoz a gépkocsivezető, aki képesítés nélkül vezet targoncát, akkor övé a felelősség is, ami mellesleg a fel- vagy lerakóhelynek sem olcsó mulatság. Emellett az is riasztó, hogy a gépkocsivezetők minden apró vétségét tetemes, akár a havi fizetésüknek megfelelő bírságokkal szankcionálhatják a hatóságok” – mondta Árvay Tivadar. Az MKFE-nél úgy látják, hogy túlszabályozottá vált a terület,egyre több az olyan rendelet, ami betarthatatlan vagy irreális költségeket generál. Árvay Tivadar attól fél, hogy emiatt hamar olyan helyzet alakulhat ki, mint tavaly ősszel Nagy-Britanniában, amikor a sofőrhiány következményeit megérezte az egész ellátási lánc.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró