„Iránytű a logisztikában” avagy innovatív ipari központtá tenni Miskolcot

Posted by Bíró Koppány Ajtony
További minőségi munkahelyek, partnerség, oktatásfejlesztés – Miskolc jövőbeni céljai is szóba kerültek szerdán, az „Iránytű a logisztikában” című konferencián. A City Hotelben tartott rendezvényen főként helyi cégek és az egyetem vezetői, képviselői voltak jelen.

Az Észak-Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Klaszter 2008 októberében alakult meg Miskolcon, regionális logisztikai szolgáltató cégek kezdeményezésére. Illés Béla, a NordLog elnöke elmondta, a klasztert négy cég alapította tíz évvel ezelőtt.

logisztikai_konferencia_180926_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– A klasztert az ÁTI Depó Zrt., a Misdolin Plusz 2006 Kft., a Miskolci Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány hozta létre, s már a kezdetekkor is mintegy ötven tagja volt. Különböző vállalatok tevékenykednek együtt, az egyetem pedig a tudást képviseli. A szervezet olyan innovatív szolgáltatásokat nyújt a partnereinek, amelyekkel fokozható azok versenyképessége. Most paradigmaváltás előtt állnak: új módszerek várhatók, decentralizált rendszerek jönnek létre.

A konferencián előadást tartott a Pénzügyminisztérium képviseletében Pomázi Gyulaiparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár is. Mint mondta, az elmúlt héten elkészült Magyarország gazdaságfejlesztési stratégiáinak 2030-ig terjedő terve.

logisztikai_konferencia_180926_ja_18.jpg

Ez a következő tíz-tizenkét év gazdasági tematizálásáról szól. A kormányzat a következő egy-két hónapban tárgyalja, illetve egyezteti azokkal a szereplőkkel, amelyek ebben valamilyen formában érintettek. – Az iparpolitika egyik meghatározó eleme az a 2016-ban elfogadott kormányhatározat, ami azt mondja, hogy az Irinyi-terv keretei között bizonyos jellegű ágazatokra kell fókuszálni. Nagyon fontos a teljes értékláncban történő gondolkodás, a hatékonyságnövekedés és a rendszerszintű tervezés – sorolta a helyettes államtitkár, aki a kkv-k kapcsán a szegmentálásról beszélt.

logisztikai_konferencia_180926_ja_5.jpg

– 2019 elejétől nem forgalmazhat az Európai Unióban olyan gyógyszergyártó, amely nem rendelkezik olyan technológiával a gyógyszer azonosítási folyamatában, amivel folyamatosan képes jelenteni a termelési folyamatot a gyógyszer hamisítása ellen. Ez a fajta kötelezettség rengeteg újítást jelent egy cég életében, és több mint háromszázmillió forintnyi beruházást igényel. A tizenkilenc hazai gyógyszergyártó cégből tizennégy közép- vagy kisvállalkozás, nekik kell kitalálni egy jó megoldást és olyan fejlesztési pontokat, amikbe a kormányzatnak is be kell avatkoznia – tette hozzá Pomázi Gyula.

Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. gazdálkodásfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatója kiemelte, Miskolcot újra ipari központtá szeretnék tenni – Nem nehéziparivá, mint korábbi fénykorában volt, hanem innovatív ipari központtá.

logisztikai_konferencia_180926_ja_25.jpg

Kelet és Nyugat eddig is jól be volt kapcsolva Miskolc közlekedésébe, most az észak-déli tengelyre koncentrálunk a Miskolc-Kassa közötti autópályával, hiszen ez jelentős potenciált hordoz magában. Ezen túl eldöntött fejlesztés, hogy egy intermodális konténer terminál létesül Miskolcon – hangoztatta Szélyes Domokos. – Eddig az volt a legfőbb cél, hogy mennyiségi munkahelyeket teremtsünk. Most a minőségin a sor, hogy ezáltal emelkedjenek a bérek, fejlődjön a digitalizáció. Továbbra is partnerségre törekszünk valamennyi Miskolcon működő vállalattal és a kormányzattal is. Nagyon fontos terület az oktatás is, Miskolc 4.0 oktatási fejlesztése, ezzel kapcsolatos célkitűzéseinkben az egyetemnek, a Szakképző Centrumnak és a tankerületeknek is kitüntetett szerepük van – sorolta a jövőbeni terveket a vezérigazgató, megemlítve, hogy két munkásszállást is előkészítenek a városban.

logisztikai_konferencia_180926_ja_24.jpg

A konferencia fő programja a NordLog Klaszter által létrehozott Régió Logisztikai Kiválóság 2018 díjkiosztó ünnepsége volt. A komoly szakmai elismerést jelentő díjat a S.E.G.A. Hungary. Kft. képviselői vehették át. – A cég idén január elsejétől létezik, eddig a BOSCH tulajdonában voltunk. Szerettünk volna fejlődni, és ez a díj igazolja törekvéseinket – mondta Vér Szilveszter kontrolling vezető.

Forrás: minap.hu 

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró