Hatalmas változások várnak ránk a szállítmányozási és logisztikai piacon. A digitalizálás megváltoztatja a szektor arcát

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A szállítmányozási és logisztikai piac 5 év múlva teljesen máshogy fog kinézni. Ahogy a PricewaterhouseCoopers által készített „CEE Transport & Logistics TrendBook 2019” című jelentésből kiderül, az ágazat cégeinek 68%-ában a vezetők az alapvető szolgáltatásnyújtási technológiában számítanak változásra. 65%-uk az elosztási csatornák terén számít változásra. A PwC szakemberei azt is elárulják, hogy mindek lesz a legnagyobb hatása a változások irányára a lengyel és a kelet-európai szállítmányozásban és logisztikában a következő öt évben.

Ahogy a PwC jelentéséből kiderül, a következő 5 évben a szállítmányozási és logisztikai piac az alábbiak befolyásától fog változni:

  • digitalizálás,
  • eltolódás a nemzetközi kereskedelemben,
  • szoftveres megoldások,
  • belső változások a kereskedelemben,
  • a gépek és berendezések terén való megoldások fejlődése.

A digitalizálás mindenekelőtt

Az egyik legfontosabb trend, amely hatással van minden gazdasági szektorra, a digitalizálás. Ha a szállítmányozásról és a logisztikáról van szó, ez is a digitális megoldások befolyása alatt áll, de más, szintén jelentős tényezőket látunk, amelyek alakítják a változásokat ebben a szegmensben – mondja el Michał Mazur, a PwC partnere, a szállítmányozási és logisztikai csapat vezetője.

– Kezdve a fogyasztók viselkedésének változásával, miszerint a vásárlások eltolódnak az internet irányába, folytatva a munkavállalók hiányával Európában és a szabályozások változását a munkajog területén, egészen az infrastruktúra-beruházásokig valamint a szerződések változásáig a nemzetközi kereskedelem területén, amelyek új szállítási útvonalakat nyitnak Európa és Ázsia között – számolja ki.

Az operációs és szerződéses folyamatok digitalizálása a szállítmányozási és logisztikai ágazatban nem jelent újdonságot. A PwC szakemberei kiemelik, hogy a cégek ezeknek köszönhetően nem csak a bevételeiket növelhetik, de leegyszerűsíthetik a folyamataikat, átalakíthatják a szolgáltatásokat, termékeket és üzleti modelleket, és csökkenthetik a megfelelően képzett munkaerő hiányának hatásait is.

A jelentés szerint számolni kell azzal is, hogy a digitalizálás megváltoztatja az interakciót a fogyasztó és a cég között. Ezt a folyamatot már most megfigyelhetjük – pl. az interneten, mobil eszközökkel végzett megrendelésekben.

Eltolódások a nemzetközi kereskedelemben

A következő, szokatlanul jelentős trend a szállítmányozás és a logisztika számára az eltolódás a nemzetközi kereskedelemben.

A legfontosabb itt:

  • a kereskedelem növekedése az Európa-Ázsia vonalon,
  • szabadkereskedelmi egyezmények,
  • kereskedelmi háborúk és korlátozások a szállítmányozási biznisz nemzetköziesítésében,
  • új kereskedelmi útvonalak (“Új Selyemút”),
  • a vasúti és közúti infrastruktúra fejlődése (vasútvonalak, autópályák modernizálásra, új kapcsolatok és objektumok kiépítése, mint pl. terminálok és elosztóközpontok).

Gépek és berendezések

A gépek és berendezések (hardver) területén megvalósuló fejlődés a megoldásokban hozzájárulhat a szállítmányozási és logisztikai szolgáltatások hatékonyságának növeléséhez.

A robotizáció, az elektromobilitás, a kiterjesztett valóságra (Augmented Reality) és kevert valóságra (Mixed Reality) épülő technológiák, a nagy sebességű vasutak (HSR) és az „utolsó mérföld” optimálása – ezek olyan megoldások, amelyek alkalmazásának köszönhetően a TSL ágazat cégei többek között növelhetik a munka hatékonyságát, automatizálhatják az alapvető műveleteket és megszüntethetik a szűk keresztmetszeteket, valamint új szolgáltatásokat tervezhetnek.

Forrás: trans.info

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró