GeoPost/DPDgroup az első globális logisztikai vállalat, amelynek a CO2 csökkentési folyamtait jóváhygaták

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Az SBTi egy nemzetközi kezdeményezés, amely tudományon alapuló klímavédelmi célkitűzések megvalósításában támogatja a vállalatokat. Ez a mérföldkőnek számító jóváhagyás tudományosan igazolja a GeoPost/DPDgroup azon törekvését, hogy 2040-re eléri nettó zéró terveit, továbbá a vállalat részére egyértelműen kijelöli az utat, hogy a fenntartható kézbesítés nemzetközi referenciájává váljon.

Azáltal, hogy a GeoPost/DPDgroup a közvetlen (Scope 1), a közvetett (Scope 2) és beszállítók, alvállalkozók (Scope 3) abszolút üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását jelentősen csökkenti, hozzájárul a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5°C-ra történő korlátozásához.

Az SBTi gondos és kimerítő vizsgálatot követően jóváhagyta a GeoPost/DPDgroup rövid és hosszú távú, tudományosan megalapozott csökkentési tervét, miután a vállalat 2022 júliusában benyújtotta a célkitűzéseit.

  • Átfogó, tudományosan megalapozott nettó zéró cél

A GeoPost/DPDgroup vállalja, hogy a 2020-as bázisévtől kiindulva a 2040-es pénzügyi évre az egész értékláncban eléri a nettó nulla gázkibocsátást

  • Rövidtávú célok

A GeoPost/DPDgroup kötelezettséget vállal arra, hogy a 2020-as pénzügyi bázisévhez képest 2030-ig abszolút 43%-kal csökkenti az üzemanyag és energia felhasználáshoz kapcsolódó scope 1, 2 és 3-as kategóriába tartozó kibocsátásait, amelyek a csomagok kiszállításához és az egyéb tevékenységekhez köthetőek[1].

  • Hosszútávú célkitűzések

A GeoPost/DPDgroup kötelezettséget vállal arra, hogy a 2020-as évhez képest a 2040-es pénzügyi évre 90%-kal csökkenti a Scope 1, 2 és 3 kibocsátást1.

 

“A nettó zéró kibocsátásra vonatkozó stratégiánk jóváhagyása nagy jelentőségű elismerése azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a fenntartható jövő érdekében tettünk és teszünk a jövőben is. Kollégáim óriási elkötelezettségének köszönhetően biztos vagyok benne, hogy mind a közeli, mind a hosszú távú céljainkat teljesíteni fogjuk. Büszkék vagyunk arra, hogy a bolygó, közösségeink és ügyfeleink számára egy nettó nulla kibocsátású kiscsomagszállító vállalkozást hozunk létre” – nyilatkozta Yves Delmas, a GeoPost/DPDgroup vezérigazgatója.

A GeoPost/DPDgroup felgyorsította dekarbonizációs törekvéseit

Annak érdekében, hogy 2040-re elérje a tudományosan megalapozott nettó zéró célkitűzéseit, a vállalat a következőkre összpontosít:

  • A nagy távolságú szállítás végző (linehaul) flotta diverzifikálása, alternatív hajtáslánc-technológiák, például biogáz, bioüzemanyag, elektromos és hidrogénnel hajtott teherautók bevonása, valamint a csomagok nagyobb arányú átcsoportosítása a vasútra, hogy 2030-ra 50%-ra (2040-ben 100%-ra) növeljük az alternatív nagy távolságú (linehaul) szállítások arányát.
  • Megújuló energiára való átállás a logisztikai telephelyek és irodák energia ellátásában, nagyobb energiahatékonyság elérése, 2030-ra az energia 70%-a megújuló forrásból történő beszerzése (2035-ben 100%).
  • A céges autók és a telephelyen belüli szállítás[2] elektromosítása az elektromos járművek részarányának 90%-ra növelésével 2030-ra (2035-ben 100%).

Nettó zéró tudományos alapú célkitűzéseink a 20 legnagyobb európai üzleti egységünkre[3] vonatkoznak. Ezek a célok összhangban állnak a legambiciózusabb ÜHG-kibocsátás-csökkentési módszerrel, amely a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-kal korlátozza.

Ez a jelentős lépés a GeoPost/DPDgroup dekarbonizációs stratégiájában összhangban van a La Poste Groupe azon célkitűzésével, hogy 2040-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

 

—-

 

A GeoPost/DPDgroup-ról

A DPDgroup a világ egyik vezető csomagkézbesítő hálózata, melynek célja, hogy a fenntartható kézbesítés nemzetközi referenciájává, valamint az e-kereskedelem felgyorsításának vezető támogatójává váljon.

Az innovatív technológiát és a helyi ismereteket ötvözzük, hogy rugalmas és felhasználóbarát szolgáltatást nyújtsunk mind a feladó, mind a címzettek számára.

Közel 50 országban, 120 000 kézbesítési szakértőnkkel és 70 000 Pickup pontból álló hálózatunkkal naponta 8,4 millió csomagot kézbesítünk világszerte – éves szinten 2,1 milliárd csomag – a DPD, Chronopost, SEUR, BRT és Jadlog márkákon keresztül.

A DPDgroup a GeoPost csomagkézbesítő hálózata. A GeoPost 2021-ben 14,7 milliárd eurós árbevételt realizált. A GeoPost a La Poste Groupe tulajdonában lévő holdingvállalat.

[1] A célszint  magában foglalja a bioenergia-alapanyagok előállításhoz köthető , földhasználattal  kapcsolatos kibocsátásokat és eltávolításokat is.

[2] Targoncák és pótkocsis rakodógépek

[3] A nettó zéró célkitűzés hatálya alá tartozó szervezeti egységek: BRT (Olaszország), Chronopost (Franciaország), DPD Belgium, DPD Horvátország, DPD Cseh Köztársaság, DPD Észtország, DPD Franciaország, DPD Németország, DPD Magyarország, DPD Írország, DPD Lettország, DPD Litvánia, DPD Hollandia, DPD Lengyelország, DPD Portugália, DPD Szlovákia, DPD Szlovénia, DPD Svájc, DPD Egyesült Királyság, SEUR (Spanyolország).

Ezek az üzletágak a GeoPost/DPDgroup bevételének 90%-át képviselik.

 

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró