Fekete-tengeri magyar-román áruforgalmi adatok

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Júliusban a Constantzai székhelyű, tengeri kikötőket tömörítő részvénytársaság (Constantza, Mangalia, Midia) Magyarországi forgalma 232.594 tonna volt, ebből 196,2 ezer tonna gabona. Ezzel együtt, az első hét hónap forgalma összességében elérte a 2.167.561 tonnát, ebből 1.433,3 ezer tonna gabona.

Látható, hogy a gabonaforgalom júliusban az előző évekhez hasonlóan visszaesett, a gabona „vakációzik”, azaz átmeneti időszak van a régi és az új termés exportja között.

Nagyon érdekes a szinergia a régió többi országaival, ami a következő példából is látszik. Mint ismert, Szerbia al-dunai forgalma erőteljesen növekszik, és bár azonos forgalmi szinten voltunk, ma már a szerb forgalom a magyar forgalomnak több, mint a duplája, DE az arányok hasonlóak maradtak. pld. júniusról júliusra a teljes forgalom Magyarországon 379,1 ezer tonnáról 232,6 tonnára csökkent, Szerbiában pedig 957,3 ezer tonnáról 602,1 tonnára. Mégis, mindkét ország esetében 2020-ban rekord forgalom várható al-dunai forgalomban; Magyarországon a várhatóan min. 3,5 Millió tonna forgalommal Constantza megerősíti Magyarországon a piacvezető pozícióját a tengeri kikötők versenyében.

Forrás: Port of Constantza

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró