Életet menthet a holttér megfelelő ismerete!

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Tudja Ön, mekkora egy átlagos kamion holttere? „Láss a sofőr szemével!” címen motoros vezetéstechnikai felkészítő napot rendezett a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány, a Hajdú-Bihar megyei és a Debreceni Baleset-megelőzési Bizottság a debreceni FŐNIX Csarnok parkolójában, április 14-én. A rendezvényen a Trans-Sped Csoport biztosította a lehetőséget arra, hogy a motorosok egy tehergépjármű sofőrjének szemével láthassák a forgalmat, ezzel demonstrálva a holttér kezelésének fontosságát.

A téli pihenő után tavasszal kirajzó motorosok felkészítő napon vehettek részt, melynek során zárt pályán gyakorolhatták a forgalomban előforduló szituációkat, a veszélyes helyzetek kivédését, a manőverezési feladatok végrehajtását. A Trans-Sped Csoport támogatásával a motorosok kipróbálhatták magukat „kamionsofőr szerepben” is. A vállalatcsoport ugyanis bemutatót tartott a tehergépjárművek holtterének szemléltetésére. A motorosok beülhettek a vezetéstechnikai pályán álló kamion sofőrfülkéjébe, s a pályán gyakorlatozó társaik segítségével felmérhették, hogyan látják őket a sofőrök menet közben. A szervezők egy látványos, 10 m2-es molinón jelenítették meg a tehergépkocsik környékén kialakuló holttereket.

A Trans-Sped Csoportnál egy átlagos kamion 40 tonna össztömegű és 17 méter hosszú, így a holttér területe is jelentős. Éppen ezért tartja fontosnak a társaság, hogy a közlekedés többi szereplőjének minél több lehetőséget teremtsen arra, hogy egy tehergépjármű sofőrjének a szemével is megtekinthessék a forgalmat. A közlekedésbiztonsági szakértők kiemelték, mennyire veszélyes lehet a holttérben való hosszabb idejű tartózkodás, így akár életmentő lehet, ha a motorral, vagy egyéb módon közlekedők felismerik ezt.

A Trans-Sped Csoport kiemelten fontos területként kezeli a vezetésbiztonságot: egyrészt kollégáinak rendszeres képzéseket biztosít, másrészt a közlekedés többi szereplője számára is felhívja a figyelmét a tehergépjárművekkel kapcsolatos ismeretekre. A Trans-Sped Csoport a térség és hazai logisztikai piac meghatározó szereplője, és több mint 200 tehergépjárműve van jelen az utakon. Ezért a társaság kiemelt figyelemmel követi a társadalmi elvárásokat, aktívan hozzájárul a lokális és globális problémák megoldásához, valamint folyamatos párbeszédet folytat a környezetében élőkkel és a helyi önkormányzatokkal.

Az alapítvány pályamotorozással folytatja a tavaszt: május 20-án az ország különböző részeiből „csillagszerűen” induló motoros csoportok – előreláthatóan 500 motorral – vesznek részt a Hungaroringen megrendezendő eseményen.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró