Dinamikusan nő a légi áruszállítás FERIHEGYEN

Posted by Bíró Koppány Ajtony
Teljes fordulatszámon üzemelnek a Ferihegyen nyáron átadott új logisztikai bázisok, az utasforgalmat is meghaladó mértékben nő a cargoforgalom, a Budapest Airport pedig máris újabb fejlesztéseket tűzött napirendre.
Idén az év első hét hónapjában 72 ezer tonna áru fordult meg a repülőtéren, ami 20 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakához képest – közölte René Droese, a Budapest Airport cargo- és ingatlangazdálkodási igazgatója. A szakember elmondta, hogy teljes gőzzel üzemel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. termináljának tőszomszédságában átadott két új logisztikai bázis, a TNT és a DHL Express új raktár- és irodaközpontja. A korszerű logisztikai bázisokat nyáron vehette birtokba a két nemzetközi csomagküldő szolgálat, az építkezés alig egy évet vett igénybe.

A DHL Express új logisztikai bázisának legfontosabb eleme a 6000 négyzetméteres raktár és szortírozó, mellette egy 2400 négyzetméteres irodaház kapott helyet, míg a bázis teljes területe eléri a 60 000 négyzetmétert, beleértve a teherautók számára kialakított parkolót és manőverezőterületet. A DHL Freight és a Global Forwarding üzletág mellett már a DHL Express is a repülőtéren működik. A DHL több mint 25 éve van jelen a magyar piacon, a korszerű, teljesen automatizált szortírozótechnológiának köszönhetően a DHL Express megháromszorozta teljesítményét és képes óránként akár 6000 küldeményt is feldolgozni a repülőtéri bázison.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A TNT, amely egy naponta közlekedő Boeing B757–200F repülőgéppel bonyolítja le a magyarországi áruforgalmat, idén júniusban vette át a bázist. Az új raktár alapterülete eléri az 5000 négyzetmétert, további 3000 négyzetmétert foglalnak el az irodák, a kamionok manőverezési területe pedig 8500 négyzetméter. Csak ez a két beruházás 600 új munkahelyet jelentett a repülőtéren, amely a jelenlegi mintegy 12 000 dolgozójával a legnagyobb munkáltató a dél-pesti régióban.

A Budapest Airport máris újabb beruházás terveit készítette el. A 2. terminál közelében jövőre elkezdődik egy újabb, Cargo City névre keresztelt logisztikai központ építése. Ezen keresztül akár évi 250 000 tonna légi teheráru indulhat vagy érkezhet Magyarországra, a jelenlegi forgalom több mint kétszerese.

Forrás: Magyar Idők

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró