Digitális megoldások a logisztikai vállalkozásoknak is

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A szállítási és raktározási szektorban is növekszik az igény az olyan korszerű informatikai megoldások iránt, amelyek a megrendelői igények hatékony kielégítését segítve növelik az ágazat vállalkozásainak versenyképességét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével a Modern Vállalkozások Programjának keretében hívta szakmai párbeszédre az iparág meghatározó szereplőit 2019. március 7-én.

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások innovatív szemléletének és naprakész üzleti tudásának növelése, az IKT eszközök és alkalmazások készségszintű, professzionális használatának, a vállalkozások elektronikus gazdaságba való beilleszkedésének javítása. A program és a kapcsolódó finanszírozási lehetőségek életre hívásának indoka, hogy a digitális átalakulás, az Ipar 4.0 előretörése már gyakorlatilag minden iparágban érzékelhető hatással bír, üzleti modelleket módosít, átalakítja a vállalati folyamatokat. A versengő cégek közül azok járnak jól, amelyek hamarabb felismerték a változtatás szükségességét.

A budapesti fórumot megnyitó Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Minisztériumi kezdeményezésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban már két éve elérhetőek a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a digitális megoldások bevezetésére és alkalmazására ösztönző pályázatok. E konstrukciókból mostanáig mintegy 1600 cég igényelt támogatást, amelyet közel felük már meg is kapott 7,6 milliárd forint értékben.” Hozzátette, hogy a kamarai partnerekkel közösen a Modern Vállalkozások Program szolgáltatásainak kiterjesztését tervezik a közép-magyarországi régióra.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára kiemelte: a kamara országos hálózatának segítségével mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes érintett vállalkozáshoz eljussanak, és a logisztikai szektor cégeit is digitális fejlesztésekre, a pályázatokon való részvételre bátorítsák. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a már eddig is több mint tízezer kis- és középvállalkozást segítő Modern Vállalkozások Programjának szolgáltatásai 2021 májusáig biztosan elérhetőek lesznek a vidéki régiókban.

A szállítási és logisztikai ágazat vállalkozásainak, versenyképességük megtartása érdekében, mindenképpen alkalmazkodniuk kell a digitálisan fejlődő világhoz. Ezt a felismerést erősíti a szakmai szereplők által meghirdetett Nemzeti Logisztikai Összefogás is, amely kiemelten kezeli a digitális technológiák terjesztését és alkalmazását.

(ITM Kommunikáció)

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró