BILK Nyrt. 2019 első félévében is növelte árbevételét és üzemi eredményét

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Tovább növelte árbevételét és az üzemi tevékenységének eredményességét a BILK Logisztikai Nyrt. 2019 első hat hónapjában. Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központja ebben az időszakban 6 320 000 euróért értékesítette szolgáltatásait, 5 százalékkal nagyobb értékben, mint a megelőző év azonos időszakában.

A pénzügyi műveletektől megtisztított, a raktárak bérbeadásából és raktárcsarnokok üzemeltetéséből származó IFRS szerinti üzemi eredmény 2019 első hat hónapjában a megelőző év első hat hónapjának értékét jelentősen meghaladva 4 272 413 euró volt.

A jelenleg több mint 186 000 m2 bruttó bérbeadható területtel rendelkező logisztikai park ebben az időszakban működésének csaknem valamennyi területén növelte hatékonyságát. A raktárak, raktári irodák és irodák kiadottsági mutatója 2019. június 30-án 99,38 százalékos volt, ami 1,08 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket. Ennek megfelelően javult az üresedési mutató is, ami az idei év első félévének végén 0,62 százalék volt. A társaság a megelőző évihez képest gyakorlatilag változatlan munkavállalói létszámmal működött.

2019 első félévében a BILK folytatta kapacitásainak bővítését. Speciális bérlői igényeket kielégítve dolgozott egy több mint 20 ezer m2-es raktárcsarnok létesítésén. Az augusztus végén átadott épületben egy 12 méter belmagasságú 10 ezer m2-es és egy 10 méter hasznos belmagasságú 10 ezer m2 területű magasraktári kiszolgálásra alkalmas raktár, valamint az azokhoz kapcsolódó irodák kaptak helyet. 600 m2-es területen speciális, padlófűtéssel ellátott szortírozó felület létesült a dolgozók komfortérzetének biztosítása érdekében. Nagy teherbírású térkő burkolattal készült a logisztikai csarnokhoz csatlakozó 20 000 m2 dokkoló és közlekedési felület.

A beruházás értéke az épülethez vezető utakkal, a közművekkel és a parkolókkal együtt eléri a 3,5 milliárd forintot. A létesítmény kizárólagos használatát bérlője öt évre szerződte le, de a megállapodás tartalmazza a további öt évre történő meghosszabbítás lehetőségét is.

A társaság az elmúlt féléves időszakban 12 ezer m2 raktár és 1800 m2 iroda terület bérletének meghosszabbításáról kezdett tárgyalásokat azok bérlőivel. A BILK Logisztikai Nyrt. további kapacitásbővítési potenciállal is rendelkezik: további 9400 m2 területű 10 m belmagasságú raktár és 200 m2 iroda létesítésére van lehetőség. Az építészeti tervek elkészültek, a szükséges hatósági engedélyek rendelkezésre állnak. A leendő bérlőkkel intenzív tárgyalások folynak.

A BILK lépéseket tett a „zöld-logisztikai” megoldások kutatása, elsősorban a megújuló energiaforrások tudatos alkalmazása érdekében. Rövid távú tervei között szerepel a napenergia hasznosítása.

A társaság továbbra is kitart részvényei tőzsdei értékesítésének terve mellett. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója pozitívan bírálta el a társaság kérését a kereskedés megkezdési határidőjének meghosszabbítására. Az új határidő 2020. június 30. napja.

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró