Az Ekol jelenetős beruházása Trieszt kikötőjében

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Az Ekol Logistics megszerezte Europa Multipurpose Terminals 65%-át, mely a trieszti kikötő működtetője,  amit a Ro-Ro hajók és vasúti szolgáltatások számára is használnak. Ez az akvizíció kapcsolódik a vállalat kikötő bővítési stratégiájának legutóbbi lépéshez, melynek eredménye egy Yalova-ban (Törökország) épített Ro-Ro kikötő, amely a régióban a legmodernebb.

Az Ekol 2016-ban számtalan intermodális beruházást hajtott végre, melyek jól mutatják azon törekvését, hogy környezetbarát eljárásokon és projekteken keresztül érhesse el a folyamatos fejlődést. 2016 december 6-án az Ekol az Europa Multiporpose Terminals többségi tulajdonosa lett, mely a 6. trieszti kikötő üzemeltetője. Ezen felül az Ekol 2017 elején tervezi felavatni a Yalova-ban jelenleg is épülő Ro-Ro terminálját.

A trieszti kikötőjében tervezett beruházás megvalósulásával egyszerre 2 különböző Ro-Ro működés is kezelhető, tovább növelve ezzel a vasúti rakodások kapacitását 10 vonatpár/ nap indításra.  A kikötő jelenleg Törökország és Görögország Ro-Ro forgalmát szolgálja ki, ám az elkövetkezendő években több országot, például Izraelt és Egyimptomot is a portfoliójába veszi. A Ro-Ro hajók éves kapacitása 110 000 egység, míg a vasúti szállítás kapacitása 70 000 egység volt 2016-ban. A tervek szerint ezeket a mennyiségeket 2017-ben 140 000-re és 100 000-re kívánják bővíteni.

Az Ekol Logistics és a Yalova Ro-Ro Terminál elnöke, Ahmet Musul nyilatkozott a befektetésről: “Trieszt kikötője stratégiai fontosságú helyen található intermodális szállítási megoldásaink szempontjából: ügyfeleink számára úttörő szolgáltatásunk, kiváló, fenntartható, alacsony költségű és hatékony megoldást jelent.  Az Europe Multipurpose Terminals többségi tulajdonának megszerzésével megerősítettük pozíciónkat ezen a területen. Biztosak vagyunk abban, hogy ugrásszerűen tudunk majd fejlődni a kikötőben egy ilyen tapasztalt csapattal. Abban is magabiztos vagyok, hogy az itt megszerzett tapasztalat hasznos lesz az új Ro-Ro terminálunk, Yalova kikötő nyitásakor 2017 év elején.

 “Üdvözöljük az új részvényest és várjuk a cég egészséges növekedését. A trieszti Kikötői Hatóság üdvözli az EMT régi és új részvényeseinek ezen új fejlesztését, amely megerősíti vezető pozícióját az intermodális vasút – víz szolgáltatásokban, a trieszti kikötő és a Földközi-tenger északi partját tengeri autópályával összekötve a kelet-mediterrán régióval.-  mondta Francesco Parisi, az Europa Multipurpose Terminals korábbi többségi tulajdonosa.

Forrás: Ekol Logistics

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró