Az átfogó munkavédelmi fejlesztés eddigi eredményei a postai, futárpostai ágazatot érintően

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A komplex munkabiztonság és munkaegészségügy fejlesztés 2018 júniusában indult a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) által irányított GINOP-5.3.4-16-2018-00039 kódszámú Európai Uniós program keretén belül.

A program kiemelt célja a szemléletformálás, az ismeretbővítés, figyelemfelhívás kiemelve a munkabiztonsági szempontokat, csökkentve ezzel a munkahelyi balesetek számát. Jelen projekt lassan a végéhez közeledik, melynek keretén belül országszerte rendezvények és előadások kerültek megrendezésre, Mazák József munkaügyi ellenőr vezetésével. A rendezvények célja volt konvergencia régiókban is a munkavállalók és munkáltatók tájékoztatása a munkavédelemmel kapcsolatosan, a munkavédelmi tudatosság fejlesztése, a munkáltatói és munkavállalói elkötelezettség javítása.

A rendezvények kiemelt témái, két nagy témakört öleltek át: a munkavédelem elméleti alapjait és a munkaegészségügy kérdését a postai ágazatban.

A GINOP 5.3.4-16-2018-00039 pályázati rendezvények témája:

1.   Munkavédelem elméleti alapjai

 • A munkavédelem kapcsolata egyéb biztonsági ágakkal.
 • A munkavédelem szabályozási rendszere.
 • A munkavédelem fő területei, a munkabiztonsági és munka-egészségügyi, foglalkozás-egészségügyi tevékenységek, feladatok ismertetése.
 • Biztonsági kockázatok komplex és egyedi kezelésének lehetőségei, biztonságtechnikai, megelőzési intézkedések.
 • Összehangolási tevékenység fontossága a logisztikai munkakörnyezetben.

2.   Munkaegészségügy: Postai, futárpostai ágazatban

 • Stresszhelyzetek a munkahelyen
 • Megküzdési technikák
 • Munkavédelmi videók bemutatása

Az elméleti ismeretek mellett olyan gyakorlati kérdések megválaszolására került sor, amellyel adott terület munkavédelmi képviselője specifikusan találkozik.

A pályázati konzorcium vezetője a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke Dr. Vadász György hangsúlyozta, hogy közös együttműködésre van szükség munkavállaló, munkaadó, érdekképviselet és kormány oldalról egyaránt. A közös gondolkodás eredményeként, a szemléletformálás is fontos célkitűzés, melyben a munkaadói szerepvállalás kiemelt jelentőséggel bír.

Jelenleg már csak a projekt zárórendezvénye van hátra, mely várhatóan május 21-én Szarvason lesz.

A rendezvények mellett képzések keretében, szakmai előadók és oktatók közreműködésével 12 munkavédelmi képviselő került bevonásra, melyben a kifejezetten számukra készített oktatási tananyag nyújt segítséget a munkavédelem minél hatékonyabb megvalósításához és biztosításához. A Munkavédelmi képviselők oktatási tananyaga a raktározás, tárolás; postai, futárpostai ágazatokban címmel elkészült segédlet, specifikus segítséget nyújt a postai, futárpostai ágazat alágazataira vonatkozó szabályokat illetően: önálló tanegységként tárgyalja a Közúti, vasúti, vízi, légi áruszállítást kiegészítő tevékenységek; Raktározás, rakománykezelés; Postai, futárpostai kézbesítés; Egyéb postai, futárpostai tevékenység; Az ülőmunka veszélyei; Munkahelyek helyes megvilágításának szabályai; Kémiai kockázatok ágazatspecifikus egyedi kérdéskörét. Hatékony segítséget nyújt a képviselőknek a munkavédelmi eszközök előírásáról, biztosításáról és minden olyan kérdésről, melyre a gyakorlatban szükségük lesz. A tananyag a projekt weboldaláról valamennyi alágazatban dolgozó, és minden téma iránt érdeklődő számára ingyenesen elérhető lesz a https://www.postaesfutarbiztonsag.hu/?page_id=19 oldalon.

A tananyagon túl kapcsolódó kiadványok is készültek, melyek tartalma szintén több szempontból nyújt segítséget az ágazatban dolgozó munkavállalók, munkaadók és munkavédelmi képviselők részére egyaránt. A szerzők által összeállított segédanyagok az alábbi témákat érintik:

 1. A hatékonyság és a munkavédelem összefüggései
 2. A raktározás, tárolás és postai, futárpostai ágazatban dolgozók jogainak gyakorlásához, feladataik teljesítéséhez szükséges ismeretek a munkavédelem tükrében
 3. A munkavédelem szerepe, jelentősége a munkáltató és a munkavállaló szempontjából a raktározás, tárolás és postai, futárpostai ágazatban dolgozók állományának körében, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek felelőssége, teendői a munkavédelem terén
 4. A munkahelyi egészségmegőrző, munkaképesség fejlesztő programok lehetséges tartalma a raktározás, tárolás és postai, futárpostai ágazatban dolgozó állomány körében, alkalmazási területeik, a részvételt elősegítő, ösztöntő megoldások
 5. A munkabiztonság, prevenció, megelőzés eszközei a raktározás, tárolás és postai, futárpostai ágazatban
 6. A munkavédelmi képviselők feladatainak összefoglalása

Az elkészült kiadványok az alábbi linken lesz elérhető az érdeklődők számára:

https://www.postaesfutarbiztonsag.hu/?page_id=13

A projekt kutatásának keretében országos, nagymintás kérdőíves megkérdezés jelenleg is zajlik, melynek konkrét eredményeit a feldolgozást követően tesszük közé.

Forrás: Magyar Iparszövetség

GINOP logo

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró