A Prologis ismertette Közép-Európában elért 2020-as első negyedéves eredményeit

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A Prologis, a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata 2020. április 21-én közzétette 2020 első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését. A vállalat vezetősége kifejtette, hogy a társaság erős alapokkal, jelentős likviditási és hitelfelvételi képességgel lépett a COVID-19 járvány időszakába. A várakozások szerint a Prologis portfóliójának minősége, a vállalat ügyfélbázisa és stabil üzleti mérlege együttesen enyhíteni tudja a COVID-19 által teremtett kihívásokat 2020 folyamán.

A világjárvány a vállalat régiós piacaira különbözőképpen fog hatni, beleértve Európát, ahol a keresleti és kínálati dinamikák megváltozása következtében a kihasználtsági szintek 130 bázispontos csökkenése várható. Az első negyedévben a vállalat a vártnál magasabb bérletidíj-növekedést könyvelhetett el, ám az előrejelzések az év egészére nézve enyhébb növekedést mutatnak.

További fontos megállapítások:

  • Az élelmiszerek és italok, valamint a mindennapi fogyasztási cikkek szektorában aktív Prologis-ügyfelek részéről a kereslet erőteljes növekedése figyelhető meg, míg a ruházat, sportszerek, bútorok és háztartási cikkek területén a kereslet visszaesése tapasztalható.
  • A Prologis folytatja a már lekötött spekulatív fejlesztések és az aláírt build-to-suit (BTS) projektek megvalósítását. A vállalatnak világszerte 30 BTS fejlesztése zajlik, az ügyfelek mindegyik esetben jelezték, hogy folytatni kívánják a projektet. Ide tartozik három új BTS fejlesztés elindítása Németországban, Olaszországban és Lengyelországban.
  • A vállalat csökkent keresletre számít a harmadik negyedévben, ugyanakkor megjegyzi, hogy az év vége felé megindulhat a működési környezet javulása.

A Prologis első negyedéves európai tevékenysége:

A Prologis európai portfóliója a negyedév végén 756 épületből és 18,5 millió négyzetméternyi területből állt. A kihasználtság szintje 96,0%-os volt. A vállalat első negyedévi teljes fejlesztési tevékenysége Európában 106 384 négyzetmétert tett ki, ennek 84,1%-a build-to-suit, amely a fogyasztói központok közelében fekvő kulcsfontosságú logisztikai piacokon valósult meg.

A közép-európai (KE) régió legfontosabb számai 2020. március 31-én:

Működési tevékenység

  • A közép-európai térség portfóliója 4,2 millió négyzetméter volt (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), ebből Magyarország 613 800 négyzetmétert tett ki;
  • A portfólió kihasználtsági szintje továbbra is stabil, 95% – Magyarországon 99,4%;
  • Több mint 380 000 négyzetméterre írtak alá bérleti szerződést, amely 35% -os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Befektetési tevékenység

  • Egyetlen beruházás sem állt le Közép-Európában.
  • Közép-Európában jelenleg 5 épület áll fejlesztés alatt, összesen 160 000 négyzetméteren: Lengyelországban (Prologis Park Janki, Prologis Park Ruda Śląska), Csehországban (Prologis Park Prague-Uzice) és Magyarországon (Prologis Park Budapest-Harbor).
  • Értékesítésre került a Prologis Park Nitra területén lévő 37 800 négyzetméteres 3. épület, amelynek vevője előzetesen már a park 1. és 2. épületét is megvásárolta.

Jótékonyság és a közösségek támogatása

A Prologis Foundation 5 millió dollár pénzbeli adományt különített el a COVID-19 ellen harcoló segélyszervezetek számára világszerte, különös hangsúlyt fektetve a rászorulók étkeztetésére és a járvány által drasztikusan sújtott egészségügyi közösségek támogatására. További információk itt.

Források:

Forrás: Prologis

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró