A Prologis Európában és Közép-Európában: 2020. harmadik negyedéves eredmények

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Amint a koronavírus-járvány a logisztikai ingatlanokra gyakorolt hatása gyengülni kezdett, Európa-szerte stabilizálódtak a piacok, erős a befektetői kereslet az ágazatban, ami hozamesést eredményez.

Pozitívabbá váltak a bérleti díjak növekedésével kapcsolatos várakozások, mivel a piacok stabilizálódtak, és a legtöbb kontinentális európai országban a spekulatív fejlesztések alacsony szintjének köszönhetően fennmaradtak a kínálati korlátok. A rendelkezésre álló építési területek szűkössége is hatással van a bérleti díjak növekedésére.

Az európai logisztikai piacra vonatkozó legfontosabb tények:

 • A harmadik negyedévben Európa-szerte javult a bérlői hangulat, mivel egyértelműbb piaci konszenzus alakult ki a koronavírus-járvány rövid távú hatásait illetően, a vállalkozások az adott körülményekhez alakították tevékenységüket, és felkészültek a járvány második hullámára.
 • A logisztikai épületek iránti kereslet fő mozgatói az alapvető termékek és az e-kereskedelmi vállalatok, de az élelmiszeripari és háztartási cikkek szállítói részéről is átlagon felüli a kereslet.
 • Az átlagos üresedési ráta az időszak során elhanyagolható mértékben, 70 bázisponttal, 4,1%-ra nőtt.
 • A bérleti díjak -0,4%-kal csökkentek az előző negyedévhez képest.

A harmadik negyedév során a Prologis Europe: 

 • elindította a Prologis Essentials Marketplace online beszerzési platformot, amely fenntartható és költséghatékony technológiákkal, termékekkel és szolgáltatásokkal segíti ügyfeleinket raktározási műveleteik gyors kialakításában, integrálásában vagy bővítésében;
 • megtartotta első online logisztikai rendezvényét, amelyen az Almazara Real Estate Advisory, a CBRE Global Investors, a Norges Bank Investment Management (a világ legnagyobb szuverén vagyonkezelő alapja), a Tesco Pension Investment és a UPS Investments részéről vettek részt meghívott előadók. A rendezvény hallgatóságának száma meghaladta az 500 főt;
 • Sander Breugelmanst nevezte ki az észak-európai régió igazgatójává. A továbbiakban ő irányítja a Benelux-államokban, Németországban és a skandináv országokban folyó tevékenységeinket;
 • a Prologis Hollandiában átadta világelső, a „körkörösség” elvének megfelelően kialakított épületét. A 26 000 négyzetméter alapterületű raktár létrehozásához a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosított anyagokat használtak, továbbá az épület megfelel a BREEAM és a WELL építési szabványoknak.

A Prologis Europe működési eredményei 2020. szeptember 30-án:

Teljes portfólió: 19,0 millió négyzetméter.*

Kihasználtság a negyedév végén: 95,9%, szemben a 2020 második negyedévét jellemző 96,6%-kal, miközben a legtöbb piac stabil maradt.

Teljes bérbeadási tevékenység a harmadik negyedévben: 1 030 400 négyzetméter:

 • 321 000 négyzetméter új bérleti szerződés
 • 709 000 négyzetméter megújított bérleti szerződés

Az előző év azonos időszakától számítva mostanáig a teljes bérbeadási tevékenység: 2,6 millió négyzetméter:

 • 614 000 négyzetméter új bérleti szerződés
 • 2,0 millió négyzetméter megújított bérleti szerződés

*beleértve a működő, fejlesztés alatt álló, értékesítendő és egyéb területeket, valamint az értéknövelési potenciállal rendelkező befektetési eszköz vásárlásokat és a hozzáadott értékkel bíró eszköz újrapozícionálásokat

Tőkebevonás, Prologis Europe – 2020. harmadik negyedév:

 Fejlesztés:

A harmadik negyedévben Európán belül hat új BTS fejlesztés indult: Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, illetve két új fejlesztésre került sor  Olaszországban, ezek összesített alapterülete 212 000 négyzetméter.

Felvásárlások és eladások:

 • A vállalat 2020 harmadik negyedévében összesen 279 000 négyzetméter alapterületű épületet vásároltköztük hat raktárépületet Belgiumban, ötöt Spanyolországban, illetve egyet-egyet Hollandiában és Olaszországban.
 • Olaszországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban öt, összesen 233 000 négyzetméter alapterületű építési telket vásároltunk.

Közép-Európa

A Prologis Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot magában foglaló közép-európai portfóliója a harmadik negyedév végén 4,27 millió négyzetmétert tett ki. A kihasználtság stabil, 94,1 százalékos szintet ért el (2019 azonos időszakának 95,9 százalékos értékéhez viszonyítva).

Működési és befektetési tevékenység – 2020. harmadik negyedév:

 • A negyedév során a vállalat 470 267 négyzetméterre írt alá bérleti szerződést.
 • 2020 folyamán a Prologis összesen 1 271 072 négyzetméterre írt alá bérleti szerződést Közép-Európában, amely a teljes 2019-es bérbeadási tevékenység értékének felel meg.
 • A vállalat a harmadik negyedévben egy 11 079 négyzetméteres fejlesztést indított el a Prologis Park Ruda-Śląska területén.

További kiemelt eredmények és erőforrások 2020 harmadik negyedévében:

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró