A munkaerő bevonzása az új trend a logisztikai ingatlanok piacán

Posted by Bíró Koppány Ajtony

Prologis riport: négy taktika, amely a logisztikai ingatlanok szerepét mutatja be

Napjainkban a szakképzett munkaerő megszerzése és megtartása az egyik leggyakoribb beszédtéma a logisztikai ingatlanüzemeltetők körében. Amellett, hogy a munkaerőpiaci trendek hatással vannak a toborzási és helyszínválasztási folyamatokra, egyre nehezebbé válik lojális munkavállalókat találni.

A raktári munkaerő csak az elmúlt évtizedben vált elsődleges jelentőségű kérdéssé. Abban a 12 európai országban, ahol a Prologis jelen van, a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés alapvető szempont a megfelelő ingatlan kiválasztásában. Legújabb kutatásunkban a logisztikai ingatlanok és a munkavállalók megtartása közötti kapcsolatot elemezzük, hogy tisztább képet kapjunk az összefüggésekről. Az ebben a tanulmányban szereplő megállapítások alapját a több mint 16 millió négyzetméter alapterületű portfóliónk, az Európában található körülbelül 700 egyedi ügyfelünk körében folytatott megannyi beszélgetésünk és saját adataink képezik.

A kutatásban közelebbről is megvizsgálunk számos kezdeményezést, mint például a közlekedés fejlesztése, a kényelmi szolgáltatások bővítése és az épületek kialakításának javítása, amelyekkel a logisztikai ingatlanbefektetők a munkaerő megtartását ösztönözhetik.

A különböző taktikákra vonatkozó referenciák Európában

Az alábbi térkép referenciaként szolgál, az ábrázolt kezdeményezések a Prologis számos európai aktivitásába nyújtanak betekintést.

prologis preferenciák1

Íme négy különböző taktika, amelyekkel a logisztikai ingatlanok tulajdonosai hozzájárulhatnak a munkaerő hatékonyabb bevonzásához, képzéséhez és megtartásához:

  1. Jobb közlekedési kapcsolatok: A munkahelyre történő utazást a lehető leghatékonyabb módon kell megszervezni.
  2. Több és magasabb színvonalú kényelmi szolgáltatás: A munkavállalók szakképzettségének emelkedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válnak a különféle kényelmi szolgáltatások.
  3. Logisztikai karrier és a közösség iránti elkötelezettség: Egy hosszú távú kezdeményezés javítja a logisztikai ágazatról kialakult általános képet és tartós megoldásokat eredményez.
  4. Az épületek jellemzőinek fejlesztése: A kellemes és egészséges munkahely kialakítása szempontjából alapvető fontosságú az épület környezete.

Kutatásunkban bemutatjuk a munkavállalók igényeinek raktárépületekre gyakorolt hatását, az automatizálás és munkaerőhiány nyomán a munkaerő összetételében fellépő változásokat, valamint választ keresünk arra is, hogy vajon nehezebb lesz-e a megfelelő munkatársak kiválasztása a raktárakban egyre komplexebbé váló munkakörök nyomán? A logisztikai ingatlanágazatnak lehetősége van arra, hogy enyhítse a jelen kihívásait, és a jövőre nézve megoldásokat kínáljon.

Forrás: Prologis

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró