A logisztikai ingatlanpiac és a koronavírus: Harmadik rész

Posted by Bíró Koppány Ajtony

A koronavírussal és annak logisztikai ingatlanpiacra gyakorolt hatásaival foglalkozó sorozatunk harmadik részében a kínai működésünkből, valamint a saját nemzetközi adatainkból származó konkrét tanulságokat fogalmaztunk meg.

Kínában az aktivitás újbóli növekedése figyelhető meg mind a saját iparágunk, mind pedig ügyfeleink körében. A piacon a gazdasági fellendülés jelei mutatkoznak, ahogy egyre többen térnek vissza a munkahelyükre. A Prologis saját fejlesztésű ipari üzleti mutatója (Industrial Business Indicator™ – IBI), amely az Egyesült Államok piacán követi nyomon az ügyfelek aktivitását, lassulást jelez, ám nem olyan mértékűt, mint a 2008-as globális pénzügyi válság idején. Korábbi, koronavírussal foglalkozó elemzéseinkben (március 12., március 19.) olyan potenciális tényezőket ismertettünk, amelyek hozzájárulhatnak a logisztikai ingatlanpiacot érintő visszaesés mérsékléséhez. Ezen a héten felmérésünkben rávilágítunk arra, hogy a piac kihasználtsági szintje továbbra is magasan, 84% körül mozog, kis mértékben az utóbbi négy év 85-87%-os tartománya alatt. Ez az új adat azt is jelzi, hogy az épületek továbbra is korlátozott rugalmassággal működnek, hogy szükség esetén képesek legyenek a növekedési igények kielégítésére.

Ahogy Kína a járvány kitörése után újra talpra áll, kutatásunk négy fő mutatót azonosított, amelyek az elkövetkező hónapokban mind az Egyesült Államokra, mind pedig Európára érvényesek lehetnek:

A műveletek folytatása. A járvány alatt folytatódtak a logisztikai műveletek, kivéve ott, ahol szigorú zárolást rendelt el a kormányzat. A nyitva maradt helyszíneken a Prologis ügyfelei számos intézkedést hoztak az épületeken belüli biztonság érdekében, továbbá szükség esetén javító intézkedéseket is foganatosítottak. A logisztikai ingatlanok építése terén gyakoribb a késés és a projektek újraindítása is hosszabb időt vett igénybe.

Tekintse meg a rövid összefoglalót, és tudjon meg többet a témáról az alábbi linken:

https://www.prologiscee.eu/hu/logistics-industry-research/logisztikai-ingatlanpiac-es-koronavirus-harmadik-resz

Válassza ki a pénznemét
HUF Magyar forint
EUR euró